NAČELNIK BARANJSKE OPĆINE IZBAČEN IZ HDZ-A: / Građani mu plaćaju kredite u 'švicarcima', stanove i automobile

Image
Foto: screenshot RTL

Općinsko vijeće odlučivalo je o dodjeli državnog poljoprivrednog zemljišta u zakup,

1.7.2020.
23:20
screenshot RTL
VOYO logo

Zlatko Pinjuh, načelnik baranjske Općine Čeminac, poznat je po skandaloznim odlukama te visokim nametima, a kako kažu mještani, i po pretvaranju jedinice lokalne samouprave u vlastitu grofoviju. Osim toga, on je vjerojatno jedini dužnosnik kojem općina subvencionira kredit u švicarcima. Kako podsjeća RTL-ova Potraga, prije godinu i pol Općinsko je vijeće u toj maloj baranjskoj općini donijelo odluku kojom općina sufinancira trećinu rate za kredite podignute u švicarskim francima.

Image

Iako od općine dobiva 6500 kuna, a od zdravstvene ustanove u kojoj radi kao liječnik oko 19.000 kuna, Pinjuh ne smatra da ne bi trebao primati subvenciju za kredit u švicarskim francima. S druge strane, 23-godišnji Hrvoje Jumić iz Čeminca ogorčen je rezultatima natječaja za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta. Ovom mladom Baranjcu teško pada gledati ergelu automobila pred kućom načelnika općine u kojoj živi. Inače, pred Pinjuhovom kućom parkiran je BMW vrijedan pola milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zemljište u zakup od Općine dobio Pinjuhov sin

Općinsko vijeće odlučivalo je o dodjeli državnog poljoprivrednog zemljišta u zakup. Kako javlja RTL, ono što se izglasalo jest da će čak 21 česticu državne zemlje dobiti ni više ni manje nego načelnikov sin Marko Pinjuh. Mlađi Pinjuhov sin dobio je od tatinog vijeća u zakup gotovo 22 hektara plodnih oranica, livada i pašnjaka. Valja spomenuti da je on inače u općini zaposlen kao komunalni redar.

"Moj sin ima pravo koristiti sve odluke Općine. Mislite li da bi trebalo donijeti odluku da se sinovi načelnika ne smiju javljati na natječaje", odgovara Pinjuh za Potragu i dodaje da sukoba interesa nema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, Hrvoje Jumić misli da je jedini imao šanse kao mladi poljoprivrednik, a nije dobio ni hektara. Spomenuti javni natječaj je poništen naknadno, a razlozi su bili formalni. Jumić kaže da neće pustiti ovakav "kriminal". Tvrdi da je i aplicirao na potpore, međutim, tvrdi da je bodove izgubio zbog čudnog razloga.

Image

"Nismo uspjeli, prijavili smo se, ali radi razvijenosti nismo prošli, dva boda su nam falila radi razvijenosti općine smo izgubilo pet bodova", kaže 23-godišnji Baranjac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proračun Čeminca puni se visokim nametima

Kako je općina Čeminac koja po Zakonu spada u prvu skupinu područja od posebne državne skrbi - razvijen? Razlog je bogati proračun koji se većim nametima puni i iznosi oko 20 milijuna kuna godišnje. Žetva je u punom jeku, ali žetva je i po novčanicima seljaka. Koliko god rodna godina bila, u općinsku blagajnu stižu pune vreće novca.

Image

Poljoprivrednik Petar Pranjić kaže da od kile svoje proizvedene pšenice pola mora dati "svom faraonu Pinjuhu". Ovaj poljoprivrednik podsjeća na visoke komunalne naknade. Jedna od najvećih komunalnih naknada u krajevima koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom plaća se upravo u Čemincu. Za usporedbu, susjedni Darda i Bilje kvadrat naplaćuju 15 lipa, Popovac 22 lipe, Petlovac 20 lipa, Beli Manastir 50. Čeminac? Čak 65 lipa po kvadratu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče usporedbe komunalnih naknada za poslovni prostor, to izgleda ovako - u Vukovaru se plaća tri kune po kvadratu, u Vinkovcima četiri kune, a u Čemincu iznosi 39 kuna po kvadratu.

Načelnik: 'Naknade su izbalansirane'

Osim po visokim nametima, ova baranjska općina je jedinstvena i po idućem - jedina u Hrvatskoj naplaćuje korištenje nerazvrstanih cesta za traktore, poljoprivrednu mehanizaciju i sva teretna vozila, sve ceste i poljske puteve. To je Visoki upravni sud prošle godine proglasio nevažećim, no nekoliko mjeseci nakon toga općina je donijela izmijenjenu Odluku i nastavila je naplaćivati. Poljoprivrednik Pranjić smatra da je loše kada lokalna samouprava postane problem u poslovanju. Međutim, načelnik odgovara da su naknade izbalansirane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nitko se ne buni osim dežurnih siromaha i poduzetnika koji bi sve vjerojatno htjeli besplatno", stoji u Pinjuhovu odgovoru.

Inače, ove godine u proračun Čeminca našlo se 22 milijuna kuna, a od poreza će se skupiti 8,5 milijuna kuna, a iz džepa mještana planira se izvući 9,2 milijuna kuna i to preko komunalnih doprinosa, upravnih mjera i pristojbi. Gospodarstvenici kažu da se to često radi "od oka".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mutni načelnikovi poslovi

U Grabovcu Pinjuh planira graditi i sportsko-rekreacijski centar, a za samo za ovu godinu ukalkulirao je za to 7,5 milijuna kuna. Sportski objekti gradit će se na terenu koji su kraj igrališta NK Grabovac u kojem je Zlatko Pinjuh predsjednik, a njegov sin tajnik. Njihovo obiteljsko imanje nalazi se s druge strane.

Image

Mutni su načelnikovi poslovi i na ovim česticama. Kako Potraga saznaje, prije 16 godina kupio je državnu zemlju za više od pola milijuna kuna. Već nakon tri godine Pinjuh potpisuje ugovor o kupoprodaji iako deset godina nije smio prodati zemlju. Kupac se na kraju nije uspio uknjižiti, a zemlja je vraćena državi. Međutim, ni lani ovih čestica nije bilo na popisu za zakup.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Načelnik Čeminca kaže da otkako je on na vlasti u općini se bolje živi te ističe da je na prošlim izborima dobio 70 posto glasova te da se istom rezultatu nada i iduće godine. Za kraj priče je novinarki potrage Silvani Menđušić načelnik Zlatko Pinjuh poručio "da se kandidira na izborima u Čemincu ako misli da je njezina politika bolja".

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo