Na startu pregovora sa Prištinom došlo do svađe

Počeli pregovori Prištine i Beograda u Briselu

8.9.2013.
21:44
VOYO logo

U kabinetu šefice evropske diplomatije Ketrin Ešton večeras su, nešto posle 20 sati, počeli trilateralni razgovori Beograda i Prištine, a večerašnja runda protiče u znaku protivrečnih izjava kosovskog premijera Hašima Tačija i portparolke visoke predstavnice Maje Kocijančič o tome šta je tema razgovora, piše Tanjug a prenosi Blic.

Dok je Kocijančič popodne rekla novinarima da će centralna tema ove runde dijaloga biti pripreme za lokalne izbore na Kosovu, koji su zakazani za 3. novembar, Tači je neposredno nakon toga izjavio da o tome večeras uopšte neće biti reči.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- O svemu što se tiče izbora odlučivaće se u Centralnoj izbornoj komisiji u Prištini, a ne u Briselu - rekao je Tači.

Članovi beogradskog pregovaračkog tima nisu se uoči početka dijaloga obraćali javnosti. Glavni nerešen problem u vezi sa izborima je naziv jedinstvene srpske liste "Građanska inicijativa Srbija", koji prištinska strana ne želi da prihvati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je reč o ostalim otvorenim pitanjima - struji i telekomunikacijama, Tači je izjavio da večeras očekuje napredak.

- Sa naše strane i sa strane EU je sve dogovoreno, tako da je na Srbiji ostalo da ispuni svoje obaveze - rekao je Tači.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Današnja, 16.runda dijaloga Beograda i Prištine počela je nešto posle 17 sati bilateranim susretom Dačića i Vučića sa Ešton, a nastavljena je zajedničkom radnom večerom, za koju se očekuje da će trajati do kasno u noć.

Kako je Tanjugu neslužbeno rečeno u sedištu EU, povećana očekivanja od današnje runde zasnivaju se i na činjenici da će već sredinom oktobra Evropska komisija podneti redovan izveštaj o napretku Srbije u evropskim integracijama, a kašnjenje u primeni plana bi se verovatno negativno odrazilo na ukupnu ocenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otvorena su i pitanja vezana za snabdevanje severa Kosova električnom energijom, kao i mobilnih operatera u sredinama sa većinskim srpskim stanovništvom.

Prema planu primene briselskog sporazuma koji je usaglašen u maju, ova pitanja je trebalo da budu rešena još u junu, ali dogovor dosad nije postignut i pored izvesnog približavanja stavova u prethodnih nekoliko rundi. Dosledna primena briselskog sporazuma jedan je od ključnih uslova da Srbija najkasnije do januara otvori pregovore o pridruživanju sa EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo