Milijunske kazne / Na snagu stupila povijesna europska uredba o zaštiti osobnih podataka: zašto više u Hrvatskoj ništa neće biti isto?

Građanima pruža više kontrole nad time kako se prikupljaju i koriste njihovih osobni podaci, mogu ih korigirati i brisati. No, s druge strane, zakomplicirat će život onima koji primjerice trebaju dići kredit. Što nas sve čeka?

25.5.2018.
19:06
VOYO logo

S današnjim danom, stanovnici Europske unije zaštićeniji su nego ikad, barem kad su u pitanju njihovi osobni podaci! Na snagu je stupila Opća uredba o zaštiti osobnih podataka, takozvani GDPR. Građanima pruža više kontrole nad time kako se prikupljaju i koriste njihovih osobni podaci, mogu ih korigirati i brisati. No, s druge strane, zakomplicirat će život onima koji primjerice trebaju dići kredit. Što nas sve čeka? 

Marketinške ponude, unapređenje proizvoda i usluga... Da bi vas banka o tome informirala i pritom koristila vaše osobne podatke - od danas je potreban i vaš potpis!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je novo jer ovo se odnosi na pristup klijentima u smislu kreiranja posebne preporuke, posebne ponude, za takvo nešto banka mora imati privolu klijenata!" smatra Dario Gabrić, glasnogovornik Erste banke. Registar obveza po kreditima pak privremeno prestaje s izdavanjem kreditnih izvješća za građane pa će dizanje kredita biti kompliciranije!

"Tako će svi klijenti davati izjavu o dugovanjima u drugim bankama, a najveća promjena će se zapravo odnositi na tzv neklijente banke - koji će istovremeno prilagati i pregled prometa računa u onoj banci u kojoj prima dakle redovite mjesečne priljeve!" nadodaje Gabrić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je tek dio novosti koje donosi GDPR, odnosno Opća uredba o zaštiti podataka. Promjene stižu i u škole. Primjerice, upisne liste za srednje škole više neće smjeti biti na ulaznim vratima, već će se davati na uvid u posebnim prostorijama. Ograničenja ima još.

"Znači slike sa nekih dana škole, dana kruha, natjecanja koje smo sastavljali na stranice škole, sada ćemo morati slikati iza leđa, udaljeno, u najavi reći da će biti medijski popraćeno..." pojasnio je Dubravko Diklić, ravnatelj Strojarsko tehničke škole Fausta Vrančića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako za one koji bilježe podatke - ovaj zakon Europske unije očito donosi niz komplikacija, onima čiji se podaci bilježe - trebao bi donijeti veću sigurnost! No s novim pravilima to bi ipak trebalo biti lakše. Jer sada imate pravo znati kako se koriste vaši podaci, možete ih korigirati i tražiti brisanje. 

"Ovi koji vam šalju razne newslettere, sad naravno ih je strah kazni i prestat će vam slat ako vi to eksplicitno ne odobrite!" objašnjava Lucijan Carić, stručnjak za zaštitu informacijskih sustava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I to je, objašnjava Carić, dobra strana ove priče. One negativne nabraja malo dulje. Uredba je objašnjava, nejasna, trebala je biti Okrenuta zloupotrebi podataka, a ne upotrebi. 

"Najveći problem za tvrtke je taj da će se većina tvrtki bavit tim kakve podatke imaju i gdje ih imaju i zašto ih imaju, neće se baviti svojim poslom", kazao je Carić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za one koji krše pravila propisane su drakonske kazne. A propis se osim na sve u Europskoj uniji, odnosi i tvrtke izvan nje, koje posluju s građanima Unije. Pa su tako neki strani portali poput Chigacago Tribunea i LA Timesa, zbog nove regulative bili privremeno nedostupni Europljanima

Kome se obratiti u Hrvatskoj ako strahujemo da su nam ugroženi osobni podaci, ali i što kaže načelnik Službe za nadzor Agencija za zaštitu osobnih podataka, Igor Vrulje možete pogledati u nastavku:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo