banski dvori / Poništena odluka o nabavi izraelskih F-16; Krstičević: 'Od SAD-a očekujemo ponudu koja se ne može odbiti'

Krstičević je kazao kako je Hrvatska najbliža opciji da ide s Amerikancima i novim F-16

14.1.2019.
14:58
VOYO logo

Hrvatska Vlada održala sjednicu u Banskim dvorima na čijem je dnevnom redu bila samo točka o stavljanju izvan snage Odluke o nabavi višenamjenskoga borbenog aviona.

Ranije danas, u Vili Prekrižje, održana je sjednica Vijeća za obranu, na kojoj je predstavljeno izviješće o nabavi vojnih aviona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice izrazio je sućut obiteljima radnika koji su poginuli u hidroelektrani u Dubrovniku. "Oni su požrtvovno radili svoj posao, nesreća se nažalost dogodila. Zahgvalio bi službama koje u se uključile u gašenje požara, prije svega vatrogascima dubrovačko-neretvanske, djelatnicima policijske uprave, ali i službama 112, HGSS-a, helikopterskih jedinica, specijalnih jedinica ronioca MUP-a te svima koji su sudjelovali u potrezi koja se odvijala nekoliko dna u akvatoriju u Platu", kazao je premijer. "Očekujemo da istraga pokaže konačne razloge tragedije", kazao je.

Premijer je komentirao i odluku o poništavanju nabave izraelskih aviona. "Jutros smo potpredsjednik Vlade Damir Krstičević, potpredsjednica MarijaPejčinović Burić, ministar Zdravko Marić bili s predsjednicom i predsjednikom Hrvatskog sabora, predsjednikom Saborskoga odbora gospodinom Dragovanom te najvišim časnicima hrvatske vojske zaduženim za ovu temu. Raspravili smo izvješće koje nam je podnijelo Ministarstvo obrane i jednoglasno je donesena odluka", kazao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Republika Hrvatska je ovaj proces vodila odgovorno'

"Vlada RH donijela je 29. ožujka 2017. odluku o nabavi višenamjenskog borbenog aviona i zadužila Ministartsvo obrane da poduzme sve radnje vezan uz ugovor o nabavi. Da bi se ugovor potpisao, Izrael je trebao dobiti odobrenje od SAD-a. Izrael nas je službeno izvijestio da suprotno preuzetoj odgovornosti ne može ishoditi odgovarajuće odobrenje SAD-a za isporuku F-16 Barak Republici Hrvatskoj.

Izraelska strana je istaknula da su kroz čitav projekt Hrvatska i Izrael bili u otvorenom i profesionalnom dijalogu i da je Hrvatska pokazala profesionalizam i ispravnu prosudbu na svakom koraku procesa te da Hrvatska nije mogla utjecati na ovaj ishod i ne može biti odgovorna. Republika Hrvatska je ovaj složen proces vodila sustavno i odgovorno vodeći se hrvatskim nacionalnim interesima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proveden je transparentan natječaj za odobrenje višenamjenskog borbenog aviona s javnim kriterijma, jednakim uvjetima za sve zainteresirane strane. Sve smo napravili ispravno i za ovu neočekivanu komplikaciju nema nikakve odgovornosti sa hrvatske strane niti je RH mogla na nju utjecati. 

'Imamo odgovornost za novac poreznih obveznika'

Postavili smo sva prava pitanja i dobili odgovarajuća jamstva. RH nije preuzela financijske obaveze i nikakva šteta nije učinjena. Naš jedini interes bio je da kupimo ono što je bilo ponuđeno. Zaključno, predlažem da donesemo odluku o prestanku važanja odluke o nabavi višenamjenskog borbenog aviona od 29. ožujak 2017. i da nakon toga Ministarstvo obrane poništi najtečaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglašavam da Hrvatska i dalje ima političku volju da zadrži sposobnost borbenog zrakoplovstva koji smo razvili tijekom Domovinskog rata. Uvjeren sam da će Vlada naći načina to riješiti, imamo odgovornost za novac poreznih obveznika, ali i za sigurnost Hrvatske", kazao je ministar Damir Krstičević.  

Premijer je kazao kako će se napraviti temeljna analiza razloga zašto je došlo do problema u realizaciji projekta. "Nakon analize i stečenog iskustva koji imamo u procesu donosit ćemo daljnje odluke kako odžati sposobnost hrvatskog ratnog zrakoplovstva, kako ga modernizirati i kako definirati novi model kako bismo pristupili nabavci višenamjenskih brobenih aviona koji su potrebni RH i za koje postoji jasna politička volja svih ključnih institucija u RH da se realizira i da se zadrži. Predlažem da danas donesemo ovu odluku, a daljnje aktivnosti odradimo resorno", kazao je premijer. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Hrvatska vlada objavila je u četvrtak da će poništiti odluku o nabavi borbenih aviona F-16 Barak, nakon što je izraelsko izaslanstvo ranije tijekom dana izvijestilo hrvatsku stranu da nije uspjelo ishoditi dopuštenje SAD-a za prodaju tih aviona Hrvatskoj nakon čega je Vlada objavila da će poništiti Odluku o nabavi borbenog aviona, ali ostaje privržena nastavku modernizacije HRZ.

Krstičević: 'Želio bih nove zrakoplove'

Krstičević je nakon sjednice vlade komentirao stavljanje van snage Odluku o nabavi izraelskog višenamjenskoga borbenog aviona F-16 Barak te pojasnio model kojim će se ići u novi proces nabave borbenih aviona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako pitate mene osobno koji je to model, to je platforma F-16. Želio bih da tu budu novi zrakoplovi, da to bude manje komada, no moramo imati odgovornost za novac poreznih obveznika", kazao je ministar Krstičević.

Istaknuo je kako će se prije svega pogledati sve moguće opcije. "Vjerujem da će i naš partner SAD učiniti sve da Hrvatskoj da najbolju ponudu. Prije svega, analizirat ćemo dobro cijeli proces. Imamo odgovornost za sigurnost Hrvatske, za sigurnost zračnog prostora. Vjerujemo da ćemo doći do aviona koji je dobar za Hrvatsku i koji si građani mogu priuštiti", kazao je Krstičević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krstičević je kazao kako bi novi zrakoplovi bili najbolji te da razgovara kolegama ministrima obrana država koje su nedavno kupile američke zrakoplove. Na pitanje koliko bi novih američkih zrakoplova Hrvatska kupila, Krstičević je rekao kako je o tome teško špekulirati. 

"Moramo dobiti najbolji omjer cijene i kvalitete. Kroz ovaj proces, kroz ovu ponudu imamo kontrolne točke, imamo nešto za usporedbu. Znamo sada cijene", kazao je. Tvrdi i kako je Hrvatska najbliža opciji da Hrvatska ide s Amerikancima i novim F-16. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očekujemo i od SAD-a da svom strateškom partneru Hrvatskoj da ponudu koju sigurno nećemo odbiti", kazao je Krstičević. Na pitanje je li u prijašnjem procesu bilo nekih skrivenih ponuda, je li se nudilo nešto "ispod stola", Krstičević je kazao da "kod njega toga nema".

Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo