OBJAVLJENE SLUŽBENE LISTE / Na SDP-ovim listama nema mjesta za veterane

Image
Foto: PIXSELL

Glavni odbor SDP-a utvrdio je u četvrtak stranačke liste za parlamentarne izbore 4. prosinca, na kojima mjesto nisu našli neki od SDP-ovih veterana, poput Željke Antunović, Antuna Vujića i Davorka Vidovića.

10.11.2011.
21:45
PIXSELL
VOYO logo

ZAGREB - Nakon sjednice stranačkog Glavnog odbora, Željka Antunović novinarima je izjavila kako je beskrajno zahvalna SDP-u i SDP-ovcima što je u četiri mandata u Hrvatskom saboru imala priliku boriti se za socijaldemokratske vrijednosti, zadovoljna što je taj posao odradila kako treba.

Naglasila je da je uspješnu karijeru imala i prije nego se počela baviti politikom, izrazivši nadu da će i po prekidu profesionalne političke karijere, što, istaknula je, ne znači i prekid političke karijere, nastaviti biti jednako uspješna.

Upitana osjeća li gorčinu što njezino ime nije našlo mjesto na stranačkim listama, odgovorila je kako će i dalje nastaviti doprinositi stranci, posebno u predstojećim izborima, te je pozvala sve one koji dijele socijaldemokratske vrijednosti da izađu na izbore, glasuju za SDP, te pomognu stranci da ostvari izbornu pobjedu i "mijenja sve ono loše što nažalost svi u Hrvatskoj trpimo".

Na pitanje je li o tome zašto nije na listi razgovarala s predsjednikom SDP-a Zoranom Milanovićem, odgovorila je da nije, te da za odgovor na to pitanje treba njega (Milanovića) pitati.

Antun Vujić smatra kako je sasvim u redu što u idućem mandatu neće u Saboru braniti SDP-ove boje. "Mislim da se trebaju čuti i novi glasovi i u tom smislu ovo je vjerojatno jedan optimistični izbor novih mogućnosti. Mi koji možda imamo neka sjećanja, možda i neka znanja, rado ćemo biti u pozadini ovoga što se događa i prema tome to je puna podrška ovom izboru", kazao je Vujić novinarima.

Na njihov upit hoće li mu nedostajati izbori i sve što nosi stranački život, odgovorio je kako mu osobno neće faliti, ali kako to ne znači da je nezainteresiran za sudbinu socijaldemokracije u Hrvatskoj.

Davorko Vidović izjavio je kako je s Milanovićem razgovarao o sastavljanju stranačkih lista, odnosno o tome da na njima neće biti njegovog imena, istaknuvši kako se nakon 12 izbornih ciklusa umorio od rada u parlamentu. To, naglasio je, ipak ne znači da neće biti aktivan u stranci koju je stvarao i kojoj je doprinosio koliko je mogao.

Vesna Škulić, koja također nije na listama, izrazila je uvjerenje da će SDP nastaviti i dalje skrbiti o pravima osoba s invaliditetom, te da će se i sama, kao članica stranke, truditi da se u korist osoba s invaliditetom provode svi domaći i međunarodni dokumenti i zakoni.

Na stranačkim listama, onoj za 1. izbornu jedinicu, našao se Ivan Račan, sin osnivača i dugogodišnjeg predsjednika SDP-a Ivice Račana, koji je novinarima izjavio kako ne strahuje od ulaska u parlament, već da na to gleda sa znatiželjom, a da će to je li ispunio očekivanja pokazati vrijeme.

Ne boji se, istaknuo je, ni toga da će ga se, sigurno još niz godina, gledati i mjeriti preko oca. "Možda nikada ne izađem iz te sjene, ali ja ću pokušati napraviti što god mogu", poručio je Račan.

Glavni odbor SDP-a večeras je jednoglasno odlučio da će predsjednik SDP-a Zoran Milanović biti premijerski kandidat SDP-a i Kukuriku koalicije, te nositelj u devet od deset izbornih jedinica, dok će u trećoj to biti čelnik HNS-a Radimir Čačić.

U 1. izbornoj jedinici prvi na listi je Milanović, drugo mjesto rezervirano je za predstavnika HNS-a, treći je čelnik zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić, četvrti je nestranački Josip Kregar, a ostalih devet od deset mjesta čine SDP-ovci - po redu to su Tonino Picula, Gordana Sobol, Tomislav Saucha, Gvozden Flego, Igor Rađenović, Melita Mulić, Ivan Račan, Karolina Leaković i Alen Prelec. Dvanaesto mjesto na listi rezervirano je za HNS.

Prvi na listi u 2. izbornoj jedinici je Zvonimir Mršić, drugi Boris Šprem, treći Gordan Maras, četvrta Dragica Zgrebec, peto i trinaesto mjesto je za predstavnika HSU-a, šesti je Darko Ledinski, sedma Marija Lugarić, osmi Vedran Babić, deveta Vanja Posavac, deseto mjesto popunit će predstavnik HNS-a, jedanaesta je Marija Vukobratović, dvanaesta je Vesna Želježnjak, a četrnaesti Draženko Pandek.

HNS će imati predstavnika na prvom mjestu u 3. izbornoj jedinici, kao i na četvrtom, šestom, devetom, desetom, jedanaestom i četrnaestom mjestu, a ostala mjesta čine SDP-ovi kandidati- drugi je Siniša Hajdaš-Dončić, treća Nadica Jelaš, peti Mario Habek, sedmi Željko Kolar, osmi Mario Moharić, dvanaesta Dunja Špoljar, a trinaesti Dubravko Bilić.

Čelnica osječko-baranjskog SDP-a Biljana Borzan prva je na listi u 4. izbornoj jedinici, druga je Nada Čavlović-Smiljanec, treći Domagoj Hajduković, četvrti i sedmi su predstavnici HSU-a, peti je Damir Tomić, šesti Tomislav Žagar, osma je Sandra Petrović, deveto mjesto je za predstavnika HNS-a, a slijede SDP-ovi kandidati Hrvoje Nekić, Sanja Stipanić, Marijana Živko, Željka Zagvozda i Dejan Šovagović.

SDP-ov glavni tajnik Igor Dragovan prvi je na listi u 5. izbornoj jedinici, nakon njega slijede SDP-ovci Zdravko Ronko, Željko Sabo i Josip Vuković, peto, osmo, i trinaesto mjesto pripadaju HNS-u, deseto HSU-u, a ostala mjesta popunili su SDP-ovi kandidati - to su, šesti, Tihomir Jakovina, sedmi Damir Rimac, deveti Josip Krnić, jedanaesti Roberto Lujić, dvanaesti Marijan Cesarik, i četrnaesta Slavica Nikšić.

Prva na listi u 6. izbornoj jedinici je sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić, SDP-ovac Neven Mimica je drugi, treće i osmo mjesto pripadaju HNS-u, a slijede SDP-ovi kandidati Rajko Ostojić, Mirela Holy, Danijel Mondekar, Vesna Fabijančić-Križanić, Šime Lučin, Ivana Posavec-Krivec, Zoran Vasić, Boris Kovačić i Dan Špicer. HSU-u pripada dvanaesto mjesto na listi za 6. izbornu jedinicu.

Potpredsjednica SDP-a Milanka Opačić prva je na listi u 7. izbornoj jedinici, drugi je njezin stranački kolega Josip Leko, HNS ima treće mjesto i jedanaesto mjesto, HSU trinaesto, a ostalo su SDP-ovi kandidati - četvrti je Slavko Linić, peti Nenad Stazić, šesti Mirando Mrsić, sedmi Mihael Zmajlović, osmi Ivo Jelušić, deveti Damir Mateljan, deseti Saša Đujić, dvanaesti Josip Benčić, a četrnaesti Željko Mirković.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina ima čelno mjesto na listi u 8. izbornoj jedinici, drugo, šeto, deseto i trinaesto mjesto pripadaju IDS-u, SDP-ovac Željko Jovanović je na trećem mjestu, četvrti je predstavnik HSU-a, a ostala mjesta popunili su SDP-ovi kandidati - peta je Romana Jerković, sedma Tanja Vrbat, osmi Luka Denona, deveti Peđa Grbin, jedanaesta Ana Komparić-Devčić, dvanaesta Ada Damjanac, a četrnaesta Lidija Bagarić.

SDP-ovac Ranko Ostojić prvi je na stranačkoj listi u 9. izbornoj jedinici, a slijede ga SDP-ovci Ingrid Antičević Marinović, Ante Kotromanović i Franko Vidović, od petog do sedmog mjesta su HNS-ovi kandidati, na osmom i devetom mjestu su SDP-ovi Damir Rilje i Ivan Klarin, deseto mjesto rezervirano je za HSU, a slijede SDP-ovi kandidati Anita Bara, Tomislav Zrinski, Nataša Poparić i Renata Sabljar-Dračevac.

Arsen Bauk je prvi na SDP-ovoj listi u 10. izbornoj jedinici, slijede ga stranački kolege Branko Grčić, Marin Jurjević, Tatjana Šimac-Bonačić i Tonka Ivčević, šesto i četrnaesto mjesto pripadaju HNS-u, dvanaesto HSU-u, a na ostalim su mjestima SDP-ovi kandidati - sedmi je Mladen Marelić, osma Đurđica Plančić, deveti Nikola Hajdić, deseti Damir Krstinić, jedanaesti Tonći Bilić, a trinaesti Rade Bobanac.

Zajednički kandidat za češku i slovačku nacionalnu manjinu u 12. izbornoj jedinici je Vladimir Bilek, dok SDP, sukladno dosadašnjoj praksi, ne izlazi na izbore u 11. izbornoj jedinici, onoj u kojoj zastupnike biraju hrvatski državljani s prebivalištem izvan Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo