Na referendum o EU smije samo jedna vrsta putnika!

Ministarstvo uprave uspjelo je dati dva različita tumačenja za dvije različite kategorije putnika koji će na dan održavanja referenduma o pristupanju EU biti izvan svog prebivališta.

22.12.2011.
15:03
VOYO logo

Naime, birači iz Hrvatske koji znaju da će se zateći u inozemstvu 22. siječnja, kada bi se trebao održati referendum o pristupanju EU, morat će se registrirati za glasovanje u inozemstvu najkasnije 15 dana prije referenduma pri diplomatskom-konzularnom predstavništvu Hrvatske u kojem namjeravaju glasati.

U Londonu može, negdje u Hrvatskoj - ne

No, glasači koji imaju prebivalište u Hrvatskoj, ali će na dan održavanja referenduma biti negdje drugdje u Hrvatskoj, neće moći glasati na referendumu jer je Ministarstvo uprave takvo tumačenje propisa dostavilo Državnom izbornom povjerenstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To znači da će, primjerice, Riječanin koji za vrijeme održavanja referenduma ode na izlet u London moći glasati na referendumu, ako se prethodno registrira, ali Riječanin koji putuje u Zagreb ili tamo studira, to neće moći učiniti, osim ako se ne vrati u svoje prebivalište, piše Novi list.

Problem bi trebao riješiti DIP

Ministarstvo uprave se u prvom se slučaju pozvalo na Zakon o popisu birača, a u drugom slučaju na Zakon o referendumu. Pretpostavlja se da će DIP razriješiti ovaj problem i dati naputak, odnosno obvezatne upute, kao što je davao određena tumačenja propisa i za nedavnih parlamentarnih izbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, o ovom problemu se u srijedu priopćenjem oglasio i GONG, koji smatra da ovakva tumačenja propisa diskriminiraju građane i neopravdano im uskraćuju pravo glasa na referendumu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo