DOBRE VIJESTI! / Je li konačno odzvonilo divljanju po autocestama? Na prometnice stižu nove kamere slične onima u Sloveniji i Austriji

Image
Foto: Ilustracija: Ivica Galović/PIXSELL

Osim brzine kamere će snimati one koji ne koriste sigurnosni pojas, koriste mobitel tijekom vožnje, kao i motoriste koji skrivaju registarske pločice

31.12.2023.
21:21
Ilustracija: Ivica Galović/PIXSELL
VOYO logo

U 2024. godini moglo bi odzvoniti divljanju po cestama. Kako piše Jutarnji, na našim će cestama biti postavljen novi sustav nadzora i upravljanja prometom Crocodile 2 Croatia (Cro 2 Cro), a koji je dio projekta Crocodile, koji je pokrenut na europskoj razini.

Uvođenjem ovog sustava osigurat će se koordinirano upravljanje i vođenje prometa i time Hrvatska postaje dio integriranog ITS-a (Inteligentni transportni sustavi) na europskim cestovnim pravcima. Ovaj sustav detektirat će svaku opasnu situaciju, a već sada policija i Hrvatske autoceste razmjenjuju podatke o opasnim situacijama na autocestama. Sličan sustav nadzora prometa i prekršaja postoji i na autocestama u Sloveniji i Austriji, posebno u tunelima gdje kamere snimaju svako prekoračenje brzine, koja je i dalje glavni uzročnik najtežih prometnih nesreća s poginulim osobama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većina kamera postavit će se u prvoj polovici 2024. godine, a osim brzine kamere će snimati one koji ne koriste sigurnosni pojas, koriste mobitel tijekom vožnje, kao i motoriste koji skrivaju registarske pločice.

Image
TRAGEDIJA /

Užas kod Trogira: Vozač auta poginuo u sudaru s autobusom

Image
TRAGEDIJA /

Užas kod Trogira: Vozač auta poginuo u sudaru s autobusom

Novi presretači i oprema

Inače, policija je još u svibnju ove godine objavila postupak javne nabave u kojem planira nabaviti i nove presretače za nadzor brzine vrijedne 2 milijuna i 14 tisuća eura te nabavu kamera i druge opreme za prometnu policiju vrijedne 1,55 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kamere koje će se u 2024. postaviti za nadzor brzine trebale biti instalirane u prvom polugodištu 2024. godine. Neće se postavljati na autoceste već na ostale ceste" rekao je Josip Mataija, voditelj Službe sigurnosti cestovnog prometa Ravnateljstva policije.

U 2022. godini i Hrvatske autoceste su pokrenule implementaciju novog prometno-informacijskog sustava na svojim autocestama, u sklopu kojeg će se postaviti više od 1700 digitalnih kamera za novi sustav video nadzora i videodetekcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Prometna policija dobila novu opremu: Očekuju se brži alkotesti i očevidi, 28 kombija kreće u akciju

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo