NEODRŽIV SUSTAV / Na posebne mirovine odlazi 6 milijardi kn: Njih 175.000 uskoro će pod povećalo, kreće revizija

Među onima koji primaju posebne mirovine najviše je branitelja iz Domovinskog rata

23.10.2018.
21:00
VOYO logo

Vojne osobe i policijski službenici, branitelji, saborski zastupnici i članovi Vlade. Članovi HAZU-a, pripadnici Hrvatske domovinske vojske i JNA te sudionici Narodno oslobodilačke borbe. 175 tisuća posebnih mirovina moglo bi se naći pod povećalom. 

"Ići ćemo u njihovu reviziju. Imamo 13 tisuća mirovina iz NOB-a. NOB je završio prije 75 godina. Imamo različite sustave, napravit ćemo analizu pa ćemo vidjeti", kazao je ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Saveza antifašista, kažu, o reviziji ne znaju ništa, ali misle da ukidanje ili smanjivanje njihovih mirovina, koje u prosjeku iznose 2800 kuna, nije potrebno.

"Pa ne bi se trebale ukinuti nego još uvijek živim učesnicima NOB-a vratiti prava koja su im oduzeta. Međutim, ako ministar smatra da će to biti korisno onda ja tu njegovu inicijativu podržavam", kaže Josip Habulin, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među onima koji primaju posebne mirovine najviše je branitelja iz Domovinskog rata - njih više od 71 tisuću s prosječnom mirovinom od 5749 kuna. Za više od 16 tisuća policajaca i službenih osoba unutarnjih poslova i pravosuđa prosječna mirovina iznosi oko 4140 kuna. Najveće posebne mirovine imaju bivši saborski zastupnici, članovi Vlade i bivši Ustavni suci. Njih 659 prima mirovinu od oko 9700 kuna.

Da se posebne mirovine trebaju uskladiti s onim općim, Hrvatskoj je već savjetovala i Europska komisija, ali toga svjedno nema u mirovinskoj reformi. Zato u Savezu samostalnih sindikata u reviziju ne vjeruju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gotovo nikada se u povijesti nije dogodilo da netko tko je dobio  mirovinu po bilo kojem posebnom propisu nju i izgubi. Neće se desiti ni sada", kaže Mladen Novosel, predsjednik SSSH-a.

Ministrovu najavu smatraju pokušajem umirivanja građana ogorčenih sustavom koji nije pravedan budući da su neke posebne mirovine četiri puta veće od onih prosječnih. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U neodrživom sustavu za isplatu mirovina godišnje već sada nedostaje 17 milijardi kuna. Oko 6 milijardi odlazi upravo na posebne mirovine. Njihovu najavljenu analizu podržava i HVIDR-a. 

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo