CIJELA OBALA JE U CRVENOM / Na Mljetu je izmjereno 38°C, a vrhunac toplinskog vala stiže za vikend - bit će opasno: Evo kada će vrućine popustiti

Image
Foto: Grgo Jelavic/Pixsell

Upozorenja su izdana i za sutra, kada će biti još opasnije za zdravlje

25.8.2023.
20:23
Grgo Jelavic/Pixsell
VOYO logo

Nastavljaju se nesnosne vrućine diljem zemlje i trajat će sve do ponedjeljka. I danas je toplinski val zahvatio cijelu zemlju. Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je upute. Liječnici ponavljaju da su najugrožniji stariji, djeca i bolesnici, pogotovo kronični, najavljeno je u Meteo kutku HRT-a.

Crveni meteo-alarm koji označuje iznimno opasno vrijeme danas je bio na snazi za cijelu obalu - od Istre do krajnjeg juga. Narančasti meteo-alarm, opasno vrijeme, odnosio se na ostatak zemlje, dok je samo osječka regija bila u "žutom", što znači vrijeme potencijalno opasno za zdravlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Temperaturni rekord bilježio je Mljet s 38°C. Na 37°C pržio se Knin, 36°C izmjereno je u Metkoviću, Pločama, Senju i Slavonskom Brodu. Na 35°C grijali su se Osijek i Zagreb. Upozorenja su izdana i za sutra, kada će biti još opasnije za zdravlje. U crvenom će tako biti cijela obala, ali i kninska i zagrebačka regija,  dok će ostali dijelovi zemlje biti u narančastom.

Image
POGLEDAJTE SNIMKE /

Pronađen je drugi dio zrakoplova kojim je letio Prigožin, nalazio se 3 kilometra od mjesta nesreće: Eksplozija se dogodila u zraku?

Image
POGLEDAJTE SNIMKE /

Pronađen je drugi dio zrakoplova kojim je letio Prigožin, nalazio se 3 kilometra od mjesta nesreće: Eksplozija se dogodila u zraku?

Vrhunac toplinskog vala za vikend

"Toplinski val će vrhunac doživjeti u dane vikenda. S početkom sljedećeg tjedna slijedi promjena vremena s kojom će vrućina popustiti. Temperatura zraka zasigurno će već u ponedjeljak u najzapadnijim predjelima biti nešto niža, no veći pad temperature očekuje se u utorak i srijedu pa samim time bi i toplinski val onda trebao prestati", rekla je Tanja Renko, meteorologinja DHMZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrućine opasne za zdravlje

Liječnici posebno upozoravaju da se stariji građani, djeca i trudnice posebno paze vrućina.

"Proteklih dana je povećan obim posla, kako zbog vrućine tako i zbog velikog broja ljudi koji gostuju u našoj županiji i gradu. Danas srećom nemamo intervencija koje bi povezali uz vrućinu", rekao je Jakov Aranza, Zavod za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jako puno intervencija odnosi se i na radnike koji rade na otvorenom.

"Jutros na Visu smo imali nepalskog državljanina koji je doživio srčani udar. Prebačen je helikopterom u bolnicu. Njegovo zdravstveno stanje je u redu, ali možemo ga spojiti s vrućinom", rekao je Aranza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koža sve pamti

Neira Puizina Ivić, dermatologinja splitskog KBC-a, upozorila je kako koža sve pamti.

"Ove godine ćete izgoriti, međutim sa starenjem gubimo mogućnost oporavljanja stanica koje stradaju na Suncu. Greške se nagomilavaju i neminovno, pogotovo kod osoba svjetlije puti, dolazi do različitih degenerativnih promjena i stvaranja karcinoma. To najčešće bude nakon 50 godine", rekla je liječnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svaka promjena koja ne cijeli, crvenilo ili upala, znak je da se treba javiti liječniku i tretirati je.

"Opekline treba tretirati kortikosteroidnim kremama jer se radi o jakoj upalnoj reakciji. Također, daju se lijekovi protiv alergija, antihistaminici jer ima jako puno histamina zbog kojih nas koža svrbi i peče. Isto tako, zbog jake upale se mogu uzimati i lijekovi protiv upale, poput andola ili brufena", pojasnila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponovila je kako između 11 i 16 sati treba izbjegavati izlaganje Suncu.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo