konkretno obrazovanje / Na mladima svijet ostaje: učenici u Pitomači uzgajaju povrće, prave vino i pjenušac, ali i dizajniraju solarne automobile

Grad Pitomača ima 10.500 stanovnika i jednu od najmodernijih srednjih škola u Hrvatskoj. U školi Stjepana Sulimanca učenici nisu samo statisti u klupama. Oni uzgajaju vlastito povrće, proizvode svoje brašno, dizajniraju automobil na solarni pogon

25.10.2016.
18:22
VOYO logo

Učenici iz škole Stjepana Sulimanca u Pitomači uzgajaju eko kamilicu, prave vino i pjenušac. Proizvode brašno od heljde i pira, a imaju i svoju meteorološku stanicu. 

"Njegujemo vinograd, sve što treba, sve što je potrebno u vinogradu raditi. Znači, plijevimo vinograd, lozu zapetljavamo, prskamo i okopavamo", kazao je Filip Legradi, učenik trećeg razreda. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Finalni proizvod zove se Školska bjelina i školska crnina. Sade oni i eko rajčicu, papriku, jagode i češnjak. Trenutačno sade salatu.

"Tu u plasteniku ništa nije teško, svi zajedno radimo i ide nam, timski radimo i dobro je. Sve je u dogovoru, nitko se s nikim ne svađa. Sve ide po planu, organizirani smo jednostavno da nema svađa i da napravimo sve kako Bog zapoveda", prepričali su nam učenici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oko uzgoja sadnica pomaže im i prava meteorološka stanica. 

"Napaja se solarno. Mjeri brzinu vjetra, vlažnost lista, kišu, zatim mjeri različite parametre koje onda šalje na server", izjavio je Josip Ivoš, ravnatelj Srednje škole Stjepan Sulimanac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čak i lokalna radio postaja koristi njihove podatke kako bi stanovnicima prognozirali vremenske prilike. Cijela škola ponosna je i na svoj solarni automobil. 

"Radimo solarni auto s kojim ćemo ići u petom mjesecu na utrku solarnih automobila. Auto će imati solarno punjenje, dvije solarne baterije i imat će solarne ploče naprijed", istaknuo je Antonio Fusić, učenik drugog razreda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, nisu učenici fokusirani samo na moderne tehnologije, drže se i tradicionalnih zanata, pa uče i kuhati.

Škola ima i svoja polja na kojima sadi razne žitarice – pir, heljdu, ali i kamilicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U školskom restoranu kuhaju gablece za građane Pitomače.  

"Cilj nam je proizvesti učenika koji će imati konkretna znanja i odmah moći konkurirati na tržištu rada kao kvalitetan radnik", poručio je Josip Ivoš, ravnatelj Srednja škola Stjepan Sulimanac. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz ovakve škole i ovakve profesore, ne moramo se bojati za budućnost. Ovi mladi ljudi osigurat će da nam bude - plodna.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo