'GRATIS PO ODLUCI RAVNATELJA' / Na otočki rezervat se može i na taj način, evo tko su povlašteni posjetitelji

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Zbog problema s knjiženjem ulazaka na Lokrum, ravnateljica je uvela gratis karte za suradnike i značajne goste

27.6.2021.
23:15
Marko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Za put od Dubrovnika do obližnjeg otoka Lokruma "obični" će građani platiti 200 kuna, a djeca 30. Svi koji imaju prebivalište u Dubrovniku proći će besplatno, kao i oni kojima će ravnateljica rezervata Nikolina Grković dati "kartu gratis po odluci ravnatelja".

No, kome idu te karte i po kojoj logici se dijele? Daju li se one šakom i kapom ili su određene za posebnu skupinu ljudi? Ravnateljica Grković Jutarnjem je otkrila da je tu stavku uvela prošle godine, a objasnila je i kome su besplatne karte namijenjene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ta kategorija ulaznice uvedena je za poslovne suradnike i goste od značaja za Javnu ustanovu Rezervat Lokrum zbog evidentiranja njihova broja ulazaka na otok, kao i ukupnog broja posjetitelja tijekom poslovne godine. Tako se uvela organizacija u sustavu ulaznica i dodatna kontrola broja posjetitelja zbog zaštite od požara posebnog rezervata šumske vegetacije", pojasnila je Grković.

Problem s knjiženjem ulazaka

Ranije je, doznaje se, bilo nejasnoća oko knjiženja posjetitelja koji su besplatno došli u rezervat, što nije bilo propisano cjenikom. No, otkako je uvedena "karta gratis po odluci ravnatelja", izdano je ukupno 79 takvih karata. Prema izvješću o radu rezervata iz 2019. prodane su 261.333 karte, od čega njih 181.555 povratnih brodskih, 21.000 ulaznica u rezervat, 13.204 preko agencija te 9237 dječjih i ostalih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije to ništa spektakularno niti novo, postoje određene situacije u kojima čelni čovjek rezervata smije odobriti gratis ulaznice, no to dosad nije bilo izrijekom navedeno u cjeniku, što je stvarao problem u knjigovodstvenom smislu. Naime, rezervat je dužan evidentirati svakog posjetitelja, neovisno o tome je li platio kartu, a dok u cjeniku nije bilo stavke o dodjeli gratis ulaznica, nije baš bilo jasno kako takve posjete knjižiti", doznaje se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo