trinaesta lokacija / Na karlovačkom području pronađene nove bačve s opasnim otpadom

Image
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

U Zagradcima je u ponedjeljak ujutro počeo policijski očevid, a općinske vlasti su od karlovačke Javne vatrogasne postrojbe naručili zbrinjavanje bačava, koje bi tijekom dana trebale biti odvezene u tvrtku CIAK u Vojniću

25.5.2015.
11:19
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
VOYO logo

Na karlovačkom području u nedjelju su opet pronađene bačve s nepoznatim otpadom, u privatnoj šumi u Zagradcima u općini Natretić, a četiri tamo pronađene dvjestolitarske metalne bačve nalikuju onima s opasnim otpadom, kojih je početkom svibnja u okolišu pronađeno 67.

U Zagradcima je u ponedjeljak ujutro počeo policijski očevid, a općinske vlasti su od karlovačke Javne vatrogasne postrojbe naručili zbrinjavanje bačava, koje bi tijekom dana trebale biti odvezene u tvrtku CIAK u Vojniću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tamo su do konačnog zbrinjavanja pohranjene i sve ostale bačve, koje su pronađene na dvanaest lokacija na karlovačkom području, izjavio je zapovjednik Vastrogasne zajednice Karlovačke županije Goran Franković.

Po njegovim riječima, do sada je pronađeno 67 bačava, a s obzirom da se u kaznenoj prijavi, kojom su za ilegalno zbrinjavanje opasnog otpada osumnjičene četiri osobe i tvrtka Ecooperativa iz Matulja, navodi da je u skladištu te tvrtke u Pazinu krajem travnja na kamion bilo utovareno 88 bačava, traga se za još njih 21.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom ispitivanja direktora Ecooperative Dragana Šepića i još trojice osumnjičenika, policija i DORH su utvrdili da su osumnjičenici u travnju ove godine dogovorili ilegalno zbrinjavanje opasnog otpada iz skladišta u Pazinu.

U kaznenoj prijavi stoji da je navedeni otpad trećeosumnjičenik preuzeo 30. travnja, i to u 88 bačava, a koje je bez pratećeg lista za otpad, protivno Zakonu o održivom gospodarenju otpadom, prevezao kamionom na dvanaest lokacija na području Karlovačke županije. U nedjelju je kod Netretića otkrivena i trinaesta lokacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U do sada pronađenim bačvama ukupno je gotovo 16 tona nepoznatog opasnog otpada, a tu je i oko pet tona zagađenog tla i bilja s dvije lokacije, gdje je iscurila određena količina sadržaja bačava i nagrizla travu.

Policija zajedno s inspekcijom Ministarstva zaštite okoliša i prirode nastavlja kriminalističko istraživanje i nakon uhićenja osumnjičenih. Inspekcija zaštite okoliša nije još objavila o kakvom se opasnom otpadu radi, ali je Franković, koji je nazočio uzorkovanju, rekao da se nesumnjivo radi o nekim vrstama boja, lakova i otapala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo