NA JESEN STIŽE VELIKI VAL OVRHA GRAĐANA: / Uz 245.000 obustavljenih zbog korone, javni bilježnici spremaju još tisuće novih

Image
Foto: ilustracija, Hrvoje Jelavić / PIXSELL
24.7.2020.
8:03
ilustracija, Hrvoje Jelavić / PIXSELL
VOYO logo

Od 19. listopada ove godine više neće vrijediti odgoda ovrha računa građana zbog neplaćenih računa i kredita, koju je Vlada proglasila kao jednu od mjera tijekom epidemije koronavirusa. Tada bi, uz 244.865 obustavljenih ovrha, Finu mogao zapljusnuti val tisuća novih koje se gomilaju u javnobilježničkim uredima, piše Slobodna Dalmacija.

Prema nekim informacijama, radi se o čak 380.000 do 400.000 ovrha koje se nisu mogle naplatiti tijekom trajanja moratorija, a koje su vjerovnici donosili javnim bilježnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OD 1. STUDENOGA STIŽE 400.000 NOVIH OVRHA: /

'Mnogi građani kojima su stigli zahtjevi za ovrhe o tome nemaju pojma'

Image
OD 1. STUDENOGA STIŽE 400.000 NOVIH OVRHA: /

'Mnogi građani kojima su stigli zahtjevi za ovrhe o tome nemaju pojma'

Veliki pritisak da se ne produže mjere za blokirane

"Ne možemo reći koliko će biti novih, ali smo uvjereni da na jesen ide novi val ovrha sa svakim izgubljenim radnim mjestom. Očekivali smo ovakve reakcije javnih bilježnika i jasno je vidljivo koliki je bio pritisak na premijera da se ne produže mjere za blokirane građane koje je Vlada donijela uslijed promijenjenih okolnosti. Vlada je postupila racionalno donoseći ove mjere, one su na tragu naše tužbe Ustavnom sudu još 2014. godine, u kojoj smo naveli da se uslijed promijenjenih okolnosti ne smiju blokirati računi građana i privrednih subjekata. Mogu razumjeti ogorčenost javnih bilježnika jer je jasno o kolikoj se dobiti radi, ako pomnožite 400.000 ovrha sa samo pet kuna. No, javni bilježnici, kao i ostali vjerovnici, moraju početi dijeliti sudbinu naroda uslijed ove krize", kazao je za Slobodnu Dalmaciju Mario Strinavić, glavni tajnik udruge Blokirani.

Iz te udruge od Vlade traže da u potpunosti odbaci donošenje novog zakona, koji je na zahtjev udruge "Blokirani" pomaknut u treće čitanje, te da se ponovno pregovara o zakonu koji ne bi bio rezultat političke odluke uvjetovane pritiscima interesnih skupina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukupan iznos nenaplaćenog duga je 23,9 milijardi kuna

Vlada je ovih dana produljila rok odgode ovrha za dodatna tri mjeseca, do 18. listopada. Time računi oko 245.000 građana, obrtnika i osoba koje se bave slobodnim zanimanjima ostaju i dalje odblokirani, a slično produljenje doneseno je i za ovršne i stečajne postupke, za 105.184 sudska i javnobilježnička ovršna postupka, uključujući i ovrhe na nekretninama, pokretninama i novčanim sredstvima građana i gospodarskih subjekata.

Ukupan iznos nenaplaćenog duga građana i obrtnika, kojima je zastala ovrha iznosi, 23,9 milijardi kuna, od čega glavnica iznosi 17,2 milijarde, a kamata 6,7 milijardi kuna. Za 233.109 ovršenika fizičkih osoba, Fina je bankama dala naloge za deblokadu računa jer se zastalo s provedbom ovrha, a iznimke su 8015 ovršenika koji duguju alimentacije, dospjele neisplaćene plaće, naknade i otpremnine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema podacima Fine, potkraj ožujka je 238.135 građana imalo 16,6 milijardi kuna neplaćenih računa i kredita. Gotovo 75 posto ovršenih građana (177.233) nisu podmirili dugove više od godinu dana, a u takvim dugotrajnim ovrhama je čak 89 posto kompletnog duga građana ili 14,7 milijardi kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo