OPASNA BOLEST / Na Firulama otkrili legionelu, stižu i stručnjaci iz Zagreba: 'Najviše me strah zbog djece'

Image
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Iz Zavoda za javno zdravstvo u Splitu uzeli su uzorke vode, a u ponedjeljak će opet otići na teren

4.10.2019.
21:09
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
VOYO logo

Iz Zavoda za javno zdravstvo u Splitu uzeli su uzorke vode, a u ponedjeljak će opet otići na teren s kolegama iz zagrebačkoga Referentnog centra HZJZ-a.

"Naravno da mi nije ugodno. Strah me najviše zbog djece", kazala je stanarka zgrade u Splitu poznate kao Lazarica 2, nedaleko od bolničkog kompleksa na Firulama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U zgradi su, naime, povećane vrijednosti legionele u vodi. Riječ je o bakteriji koja inače “stanuje” u vodovodnim cijevima, a za potencijalnu opasnost za zdravlje stanara doznalo se sasvim slučajno - prije mjesec dana umro je jedan stanar od posljedica srčanog udara, a nalazi su pokazali da je bolovao i od atipične, opasne upale pluća uzrokovane legionelom. Nardi Nardelli, predstavnik stanara zgrade sa 65 stanova u Spinčićevoj ulici, obavijestio je o pojavi legionele, no pozvao je sve da ne paničare.

''Na liniji sam s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, zahvalili su mi se što sam ovako lijepu poruku napisao sustanarima. Legionela inače postoji u vodi, a sad su je našli nešto više. Toplo je, voda se negdje zadržava, treba testirati i vidjeti u čemu je problem. I Zagreb se zainteresirao za ovaj slučaj'', rekao je predstavnik stanara Nardelli za 24 sata.

Stanari zgrade nisu bili previše raspoloženi za razgovor o ovoj temi. Zato je sasvim iskren bio bivši stanar koji je prije godinu dana prodao stan nezadovoljan njezinim održavanjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Sve se masno plaća, i noćni čuvar, domar, pričuva... Kad pitaš za račun kažu: ‘Pa stanuješ u elitnoj kući’. Prodao sam stan, zadržao sam samo podrum, tako da nisam više 'u eliti'. Vidite kako zgrada izgleda trošno, kako se to održava, samo bog zna'', rekao je Slavko Paut.

Iz Zavoda za javno zdravstvo u Splitu uzeli su uzorke vode, a u ponedjeljak će opet otići na teren s kolegama iz zagrebačkoga Referentnog centra HZJZ-a.

''Važno nam je njihovo mišljenje i prijedlozi što poduzeti, odnosno kako naći izvor i tretirati slučaj. Uzorke smo uzeli u ovoj zgradi zbog ovog smrtnog slučaja jer inače nije uobičajeno da se uzorkuju stambene zgrade'', rekla je doktorica Vesna Barišić iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije. Dodaje kako se ljudi ne mogu zaraziti legionelom ako piju vodu ili tijekom tuširanja, već udisanjem sitnih čestica aerosola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo