izrazili nezadovoljstvo / Na Filozofskom ispratili predložene članove Senata na sjednicu na kojoj ih rektor nije pozvao

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Novoizabrani predstavnici zagrebačkog Filozofskog fakulteta u Senatu Sveučilišta u Zagrebu danas su ispraćeni ispred zgrade fakulteta na sjednicu Senata na koju nisu pozvani

11.4.2017.
14:57
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Novoizabrani predstavnici zagrebačkog Filozofskog fakulteta u Senatu Sveučilišta u Zagrebu danas su ispraćeni ispred zgrade fakulteta na sjednicu Senata na koju nisu pozvani, čime su im studenti i zaposlenici pružili podršku i izrazili nezadovoljstvo potezima rektora prema tome fakultetu.

Na poziv Inicijative za Filozofski okupio se veći broj zaposlenika i studenata, dok je većim dijelom dvorišta dominirao transparent "Totalna prevara". Prema rektoratu su se zaputili novopredloženi članovi Petra Rodik, Neven Jovanović, Davor Dukić i Meri Tadinac. Njihova je namjera, kako je rečeno, pokazati da su ostvarene sve pretpostavke za normalno funkcioniranje Filozofskog fakulteta, ali da ih u tome ometa "institucionalno nasilje rektorata Sveučilišta u Zagrebu, i nepoštivanje odluka što ih je u skladu sa statutarnim i zakonskim odredbama donijelo Vijeće Filozofskog fakulteta".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

'Inicijativa za Filozofski' prosvjedom izražava nezadovoljstvo potezima rektorata

Image

'Inicijativa za Filozofski' prosvjedom izražava nezadovoljstvo potezima rektorata

Vijeće Filozofskog fakulteta na svojoj drugoj redovitoj sjednici 23. i 28. ožujka razriješilo je članove Senata koji su u tom tijelu predstavljali Filozofski fakultet i izabralo nove, u skladu s procedurom koju je savjetovalo Sveučilište, sve u cilju njihova sudjelovanja na današnjoj sjednici Senata.

Inicijativa za Filozofski ističe da na dnevni red sjednice Senata nije uvrštena ni točka o davanju suglasnosti na program rada predloženice za dekanicu FF-a, jedini program koji je na sjednici Vijeća u ožujku dobio kvalificiranu većinu glasova u skladu s procedurom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po tko zna koji put obratili smo se pismom članovima Senata, kao i rektoru Sveučilišta u Zagrebu, da prekinu institucionalno nasilje i napokon omoguće normalizaciju stanja na Filozofskom fakultetu jer su za to, ponavljamo, ostvarene sve pretpostavke. Jednako tako od v.d. dekana Filozofskog fakulteta očekujemo da uzme udjela u zaštiti odluka što ih je donijelo Vijeće, istaknuli su.

Osnovni zadatak privremene uprave je što brži izbor novog dekana, čime bi se Filozofski fakultet vratio  u okvire normalnog funkcioniranja. Neka rektor i Senat omoguće da se to što prije dogodi, kazala je Meri Tadinac, uz napomenu da je Fakultetsko vijeće natpolovičnom većinom podržalo kandidaturu Vesne Vlahović Štetić za dekanicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Boras: Razlog su pravne nedorečenosti

Rektor Damir Boras izjavio je sinoć za Hinu da oko zamjena članova Senata ima pravnih nedorečenosti zbog kojih je zamolio Odbor za statut i pravničku službu da mu daju tumačenje, ali i da je upozorio Filozofski fakultet da odluka o smjenjivanju mora biti formalno-pravno korektna, što ona kojom su to tražili nije bila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moram se držati zakona i propisa. Postavio sam pitanje članovima Rektorskog kolegija kako se mogu smjenjivati članovi Senata. I do sada su se smjenjivali, ali bilo je uvijek dogovoreno, recimo nedavno kad je izabran novi dekan na KBF-u, jer je taj dekan dao ostavku i to je otvorilo put za novog dekana. Pitanje smjenjivanja je statutarno pitanje koje sam uputio Odboru za statutarna pitanja, koji nije mogao donijeti odluku, još o njoj raspravlja, pa ćemo vidjeti kakva će ona biti, kazao je Boras.

Također, uputio sam pismo Filozofskom fakultetu u kojem sam upozorio da odluka o smjenjivanju mora biti formalno-pravno korektna, da treba jasno pisati koja osoba se zamjenjuje kojom osobom, ne može biti opća odluka svi se razrješuju i biraju se svi novi, i kad Filozofski donese takvu odluku, a nije je donio, ja ću je razmotriti, kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moram napomenuti da nije propisana procedura ni za vijeća područja ni za Senat, niti u statutu Sveučilišta niti u zakonu, ali je naša pravna služba bila dala u jednim trenutku tumačenje, koje kaže: ako je moguće to bi trebalo biti analogno smjeni dekana ili rektora, gdje je propisano koji su razlozi za smjenu, neka šteta, kriminal ili što ja znam, kazao je Boras.

Predloženi članovi senata: Rektor opstruira sređivanje stanja  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna od predloženih članica Senata, Meri Tadinac, odbacila je rektorove odgovore i kazala da su to "nebuloze". Mi smo sve radili prema uputama pravne službe Sveučilišta, dodala je.

Petra Rodik je kazala da rektor može obustaviti odluku tijela sastavnice, a o takvoj odluci odlučuje Senat, ali da nema pravo nečiju odluku odgoditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema Statutu Sveučilišta, "Senat mora, na prijedlog rektora, u roku od mjesec dana odlučiti o davanju suglasnosti na uredno podneseni zahtjev". Zašto se onda točka o davanju suglasnosti za dekanicu FF-a nije našla na dnevnom redu sjednice Senata?!, upitala je Meri Tadinac.

Prema pismu koje je Filozofski fakultet uputio članovima Senata, a koje je dostavljeno novinarima, vidljivo je da su imenovani stari i novoizabrani članovi kao i njihovi zamjenici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stari članovi su Vlatko Previšić (Vlasta Erdeljac zamjenica), Željko Holjevac (Marko Tadić zamjenik), Mislav Ježić (Neven Jovanović zamjenik) i Jadranka Lasić Lazić (Ivana Franić zamjenica), a novoizabrani Neven Budak (Petra Rodik zamjenica), Neven Jovanović (Tanja Bukovčan zamjenica), Davor Dukić (Vesna Vlahović-Štetić zamjenica) i Meri Tadinac (Vladimir Mateljan zamjenik).

Postupak razrješenja nigdje nije propisan, jer je nekome u interesu da netko bude nesmjenjiv i nerazrješiv, kazao je Nenad Jovanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neistinite su rektorove  tvrdnje da je ovo presedan, jer su dva puta u ovom mandatu mijenjani članovi Senata. Godine 2013. imali smo izbor članova Senata na četiri godine, a onda su 2014. i 2015. smijenjeni mimo procedure, u jednom slučaju je bivši dekan Previšić samo prekrižio jedno i nadopisao drugo ime, ali niti je rektor s tim imao problem niti su se u Senatu pitali kako se to dogodilo, kazala je Tadinac.

No još je važnije pitanje izbora dekana, jer smo već 6 mjeseci pod privremenom upravom, kazao je Jovanović i dodao da se na današnjoj sjenici Senata razmatraju tri predloženika drugih sastavnica, samo se prijedlog Filozofskog fakulteta nije pojavio na dnevnom redu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od dva zadataka zbog kojih je izabran naš vršitelj dužnosti dekana jest da provede izbor novog dekana, a on opstruira njegov izbor šest mjeseci, inače je rok za izbor novog čelnika tri mjeseca, zaključila je Tadinac.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo