eko priča / Na faksu iskreirali kapsulicu zbog koje je rajčica crvenija, a salata zelenija, a sad su lansirali u finale za najbolji svjetski start-up

Image
Foto: RTL

Prof. Vinceković iskreirao je Makabi kapsule zbog koji se za 30% smanjuje upotreba pesticida, herbicida i umjetnih gnojiva, a biljke dobivaju 'supermoći' i pune su antioksidansa

16.4.2022.
10:00
RTL
VOYO logo

Prvo se napravi jaje na oko i pojede, ljuska od jajeta sačuva se, potom nježno opere, dezinficira i posuši i na kraju samelje u fino brašno. U to se doda običan ocat, onaj kuhinjski, i miješa sve dok se ne stvori fina pjenica na vrhu, onako kao za Capuccino. Ona nastaje kemijskom reakcijom uslijed koje se izdvajaju kalcijevi ioni, fina hrana za biljke u razvoju.

Nakon dobrog miješanja, pjenica se skine i potom se u otopinu dodaje natrijev alginat, za čovjeka i prirodu potpuno neopasan spoj. I onda se miješa, miješa, miješa sve dok se u otopini ne počnu stvarati kapsulice, onako želatinaste ili gumenaste, izgledom nalikujući na kapsulice omege-3.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U samo nekoliko minuta nastaje čarolija i u maloj zdjelici počinju nastajati čudotvorne Makabi kapsule za ekološki uzgoj biljaka zbog koje su one zdravije, otpornije i 'nabildanije' antioksidansima i upravo će se ta Makabi kapsula uskoro natjecati za najbolji svjetski start-up u Riminiju.

Image
Foto: RTL

Iza ovog inovativnog ekološkog rješenja za uzgoj biljaka stoje Čarobnjak, Vještica, Gospodin Mikrokapsula, Štrumfeta i Zvončica, sve do reda ozbiljni znanstvenici s Agronomskog fakulteta u Zagrebu koji su prije oko šest godina došli na ideju kreiranja super kapsula za dohranu biljaka koje bi se koristile u ekoproizvodnji, koje bi bile potpuno neškodljive za prirodu, a biljci davale ciljano ono što joj treba za razvoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Idejni tvorac, Čarobnjak zapravo je prof. dr. sc. Marko Vinceković koji otkriva da se ne radi o samo jednoj vrsti kapsulica, nego da su do sad iskreirali više od deset različitih Makabi kapsulica zbog kojih su, primjerice, rajčice crvenije, a zelena salata zelenija.

Ovaj recept s početka je način kako se dobivaju kapsule koje u sebi ima kalcij potreban za rast biljka kako bi one bile zdravija i otpornija: Riječ je o potpuno prirodnoj kapsulici, za okoliš je neštetna, a biljke su sretne i nahranjene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL

A izvor kalcija? Vrlo ekološka (i održiva) ljuska jajeta.

Prof. Vinceković voditelj je znanstvenog tima koji je svojstva Makabi kapsula već isprobao u suradnji s eko OPG-ovima na stvarnom uzgoju biljaka i rezultati su sjajni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uspjeli smo likopen u rajčici povećati za 230%, važan je to antioksidans za naše zdravlje, a one lako može izolirati iz rajčice i potom koristiti u farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji. Rajčica na našim kapsulama je 'nabrijana' i 'nabildana', o istovremeno je okoliš sretan jer se s njima ništa ne zagađuje, nego jednostavno biljci daje ono što treba za svoj rast", otkriva nam prof. Vinceković.

I da ne bi krivo shvatili, nije ovo "ona zločesta" kemija koja pumpa svojstva biljaka, nego su to kapsulice u kojima su "pospremljene" one tvari koje biljka treba da bi izrasla zdrava i dala ono najbolje od sebe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kapsulice su iskreirane tako da se one otapaju s vremenom, tako da biljka i mjesecima prima dobre nutriente koje treba.

Image
Braća Boljar iz Duga Rese /

Iskreirali su najekološkiju tenisicu na svijetu, a sada su u crowdfunding kampanji skupili već 270.000 eura

Image
Braća Boljar iz Duga Rese /

Iskreirali su najekološkiju tenisicu na svijetu, a sada su u crowdfunding kampanji skupili već 270.000 eura

Osim na rajčici, rezultati su sjajni i na salati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ona ima u sebi 86% više klorofila, također vrlo važnog antioksidansa koji pozitivno utječe na naše zdravlje. Zanimljivo je kako smo aplicirali mikročestice naše Makabi kapsule i na list vinove loze koji je kasnije također imao 86% više klorofila, a upravo je klorofil važan za fotosintezu te lišće proizvodi više kisika", otkriva čaroliju dobre kemije ovaj znanstvenik.

U razgovoru s njim osjeti se onaj dobri ponos, što drugo može osjetiti znajući da se zahvaljujući njihovoj mikrokapsuli za 30% može smanjiti korištenje pesticida, herbicida i umjetnih gnojiva za 30%, odnosno za 3o% smanjiti one "loše" kemije. Otkud ideja?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve je počelo 2016. s idejom da napravimo agroformulacije koje bi zaista bile agroekološke i smanjile upotrebu kemikalija. Ideja je bila napraviti neku vrstu pametnog lijeka za biljku, a na kraju da imamo pozitivan utjecaj na okoliš i same ljude koji će tu hranu jesti", kaže naš sugovornik.

Image
Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

(Sandra Šimunović/Pixsell)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I drugi su prepoznali ideju, Makabi tim iza sebe ima prvu nagradu u 2018 koju dodjeljuje Start up Factory Zagreb (ZICER), drugi nagradu nagradu na MoJZabaStart( natjecanju, potom nagradu na natjecanju EIT Climate-KIC, lani su dobili nagradu na natjecanju sveučilišnih start up-ova u Splitu, a dobili su i EU projekt s kolegama iz Ascalie i Insilice.

"I prije tjedan dana dobili smo možda najvažniju nagradu, a to je da ćemo ići na svjetsko natjecanje startapova u Rimini, imamo priliku postati najbolji svjetski startup", ponosan je Vinceković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Makabi kapsule mogu se, otkriva, koristiti za uzgoj i jagoda, vinove loze, aronije i raštike. Ideje samo niču i ne nazire im se kraj.

Image
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell

(Duško Jaramaz/Pixsell)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
https://www.rtl.hr/I%20drugi%20su%20prepoznali%20ideju,%20Makabi%20tim%20iza%20sebe%20ima%20prvu%20nagradu%20u%202018%20koju%20dodjeljuje%20Start%20up%20Factory%20Zagreb%20(ZICER),%20drugi%20nagradu%20nagradu%20na%20MoJZabaStart(%20natjecanju,%20potom%20nagradu%20na%20natjecanju%20EIT%20Climate-KIC

A da genijalne stvari mogu nastati na vrlo jednostavan način, pokazali su i studenti Agronomskog fakulteta u Zagrebu koji su nam demonstrirali kako iz jednostavnih materijala, koji su na dohvat ruke, čak u kuhinji, mogu nastati kapsulice koje biljkama trebaju kao dobra ishrana.

Prof. Vinceković kaže kako znanje kreiranja kapsulica sada prenose studentima kako bi razbio fobiju od "te" kemije i kako bi potaknuo u njima onu zelenu crtu koja mora razmišljati o ekološkoj dobrobiti pri uzgoju hrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dora Grubišić, studentica je druge godine fakulteta i ona je s kolegom Vinkom Rudanom demonstrirala kako se kapsulice rade, da je princip vrlo jednostavan i bezopasan, ali i što je naučila:

Image
Foto: RTL

"Kada se ocat ulije u otopinu ljuski jajeta, to se može procijediti i direktno uliti u zemlju i već smo napravili dobro, ali u kapsulama je ipak bolje jer se onda postepeno oslobađa kalcij u tlo i to može trajati mjesecima. Time se poboljšava sposobnost uzgoja hrane na otvorenom i zatvorenom", otkriva Dora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A onda se čarolija dogodila, Dora i Vinko napravili su kapsulice s kalcijem. Pitali smo, jesu li otrovne.

"Ma neee, mogu se i pojesti", viknuli su studenti u glas i potom ubacili par kapsulica u usta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Malo podsjećaju na kisele krastavce", smiju se. Da ne bude zabune, nisu sve kapsulice jestive, ovisno o sastavu, neke se ne smiju jesti i otrovne su i na to treba upozoriti.

Image
Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

(Sandra ŠimunovićI/Pixsell)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A zašto kapsulica s kalcijem?
"To je jedan od osnovnih elemenata koje biljke koriste u rastu, a s kalcijem se može i povisiti lužnatost tla što pomaže kod pojedinih nametnika", kao iz topa izbacila je svoje znanje Dora.

Svoj uspjeh na Agronomskom fakultetu još nisu patentirali, ali rade na tome, cijela priča košta i preko 200.000 kuna. Financije su uvijek kamen spoticanja pa prof. Vinceković kaže kako bi volio kad bi netko prepoznao potencijal, otkupio „pamet“ i krenuo u masovnu proizvodnju ovih čudotvornih kapsulica za ekološki uzgoj hrane zbog koji su biljke, u dobrom smislu "nabrijane".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za sada za sada u laboratorijskim uvjetima mogu proizvesti jedan do dva kilograma kapsulica Makabi. A koliko koštaju?.

"Deset eura je 100 grama Makabi kapsula, a s time se može prihraniti 20 biljaka. Ali nutrijenti za biljku ispuštaju se tijekom nekoliko mjeseci, tako da je to isplativo“, otkriva prof. Vinceković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell

(Hrvoje Jelavić/Pixsell)

No da predstavimo ostatak tima koji je uz prof. Vincekovića kreirao Makabi – to su Vještica ili Luna Maslov Bandić, glavna kemijska analitičarka tima, potom Gospodin Mikrokapsula, odnosno glavni proizvođač malih kapsula za biljku je Slaven Jurić, dok je Štrumfeta Katarina Sopko, glavna u analizi formulacija. Zvončica je Kristina Vlahoviček Kahlina koja se brine za sintezu novih spojeva.

Razgovarajući s prof. Vinceković, ne možemo ne primijetiti s koliko žara želi studentima približiti svijet kemije, da ona može biti čudesna i vrlo korisna, pa onako usput u stilu razbijača mitova, postavlja par pitanja i daje odgovore: 
"Što imamo u želucu? Svi znamo da je to želučana kiselina… ali koja?", nabacuje pitanje, a mi novinarski nabadamo.

"Mravlja?"

"Nije."

"Limunska?"

"Ne."

"Solna nije…?"

"Nije…"

I na kraju dobivamo odgovor kada ni studenti svojom asistencijom nisu pomogli da otkrijemo kojom kiselinom probavljamo hranu:

"To je klorovodična kiselina. Ona ista s kojom perete WC-e", otkriva i smije se.

Image
Foto: RTL

"Sve je kemija i ljudi bi trebali imati bazično znanje iz kemije, barem što imamo u želucu. A evo i odgovora – zašto kolom možemo opet prati WC? Zato što je to ista kiselina zbog koje će i jaje u koli postati gumenasto. Kiselina će otopiti kalcij u ljusci", otkriva tajne mitova ovaj znanstvenik.

I za kraj, zašto ime Makabi?

"To znači mala kapsula za veliku biljku", smije se Marko.

I drugi su prepoznali ideju, Makabi tim iza sebe ima prvu nagradu u 2018. koju dodjeljuje Start up Factory Zagreb (ZICER), potom nagradu na natjecanju EIT Climate-KIC (?), lani su dobili nagradu na natjecanju sveučilišnih start up-ova u Splitu, a dobili su i EU projekt s kolegama iz Ascalie i Insilice.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo