NA BRZAKA: / Ministarstvo neugodno iznenadilo studente koji žele smještaj u domu

Image
Foto: PIXSELL, Zarko Bašić

Svega tjedan dana nakon što su objavljeni natječaji za smještaj u studentske domove, Ministarstvo obrazovanja neugodno je iznenadilo studente koji se natječu za smještaj.

9.7.2015.
20:12
PIXSELL, Zarko Bašić
VOYO logo

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta u srijedu je vrlo neugodno iznenadilo studente koji se žele putem natječaja izboriti za pravo na smještaj u studentskom domu. Naime, u ukupni dohodak kućanstva odlučili su ubrojiti i primanja ostvarena putem učeničkih i studentskih ugovora. Ministarstvo je o tome izvijestilo Zajednicu studentskih centara, ali ne i Studentski zbor. Na to su već reagirali Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatski studentski zbor traživši hitan sastanak u Ministarstvu, piše Studentski.hr.

"O ovome nije bilo ni riječi na našem posljednjem sastanku u Ministarstvu. Apsurdno je da će studenti koji pomažu svoje roditelje radom preko studentskih ugovora imati manje šanse da upadnu u dom nego oni koji ništa ne rade", izjavio je Mario Mašić, zamjenik predsjednika Studentskog zbora. Predsjednik Studentskog zbora Petar Labrović se nada da će se u petak sastati s ministrom i ukinuti spornu stavku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Studentski rad mora biti shvaćen kao socijalna mjera"

"Ovakva situacija neprihvatljiva je iz nekoliko razloga. Studentski rad kao povlaštena kategorija rada mora biti shvaćen kao socijalna mjera kojoj je cilj omogućiti posebno potrebitoj populaciji da ostvari određene prihode. S obzirom da se radi o punoljetnim osobama koje ipak nisu u mogućnosti stupiti u stalni radni odnos, a imaju znatne financijske potrebe, potrebno je stimulirati ovakav oblik rada. Međutim, ovakva odredba imala bi upravo suprotan učinak, i kažnjavala one koji rade preko studentskih ugovora", kazao je Aleksandar Šušnjar, predsjednik Hrvatskog studentskog zbora.

To nije jedina promjena u natječaju za smještaj u domovima ove godine. Ministarstvo je također ukinulo bodove za studente koji imaju nezaposlenog roditelja, no predstavnici Studentskog zbora su se uspjeli izboriti za povećanje udjela socijalnog statusa sa 60 na 80 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Studentski.hr/Danas.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo