MVPEI: / Kosor Pahoru nije ništa obećala

12.5.2010.
16:30
VOYO logo

Vezano uz televizijsko sučeljavanje Pahora i Janše, a čije je dijelove prenio Novi list pod naslovom:"Pahor: Kosor mi je pristala dati izlaz na otvoreno more", MVPEI ističe da "predsjednica vlade Jadranka Kosor premijeru Republike Slovenije Borutu Pahoru u pregovorima o rješavanju otvorenih graničnih pitanja s Republikom Slovenijom nije ništa obećala, a ponajmanje teritorijalni dodir Republike Slovenije s otvorenim morem, kako se to sugerira u tekstu objavljenom u Novom listu".

arti-201005120021006"Ističemo, kako je jedino dogovoren arbitražni sporazum o čijem sadržaju je hrvatska javnost detaljno izviještena, a koji je nakon rasprave ratificiran u Hrvatskom saboru. Nitko od zastupnika, ali i uvaženih stručnjaka međunarodnog prava, pa i oni koji se nisu slagali sa prijedlogom arbitražnog sporazuma, u njemu nije pronašao stavove o kojima piše Novi list", dodaje se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MVPEI podsjeća da je "odmah nakon potpisivanja arbitražnog sporazuma, kako je tijekom pregovora bilo dogovoreno sa slovenskom stranom, predsjednica vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor potpisala je izjavu u kojoj se navodi kako se ništa u arbitražnom sporazumu neće smatrati pristankom Republike Hrvatske na slovenski zahtjev za teritorijalnim kontaktom s otvorenim morem". Da je tome tako, vidljivo je i iz samoga teksta arbitražnog sporazuma, koji, kad je riječ o teritorijalnim pitanjima određuje da će se granica na moru i kopnu riješiti isključivo u skladu s međunarodnim pravom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo