POZVALI NA JEDINSTVO / Ministarstvo pozvalo Hrvate u Srbiji da na izborima svoj glas daju jednom kandidatu: 'Dobrosusjedski odnosi su temelj'

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova pozvalo je hrvatsku manjinu u Srbiji da podrži listu Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini s kandidatom Tomislavom Žigmanovom

30.3.2022.
15:46
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) pozvalo je u srijedu hrvatsku manjinu u Srbiji da iskoristi svoje demokratsko pravo glasanja u nedjelju na izborima i podrži listu Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini s kandidatom Tomislavom Žigmanovom.

U Srbiji se 3. travnja održavaju izvanredni opći izbori za predsjednika i zastupnike u Narodnoj skupštini te izbori za zastupnike u Skupštini grada Beograda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovim putem pozivamo sve pripadnike hrvatske nacionalne zajednice da glasuju za listu na kojoj je istaknut kandidat Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov", navodi MVEP. Ta lista je "dobila potporu hrvatskih legitimnih političkih predstavnika okupljenih u Hrvatskom nacionalnom vijeću u Srbiji i predvođenih predsjednicom Jasnom Vojnić", piše MVEP.

Listu podržava i većina političkih i društvenih institucija koja okupljaju Hrvate iz te države, dodaje MVEP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Važno je dobiti predstavnike

Važno je da hrvatska nacionalna manjina dobije svoje predstavnike u parlamentu Srbije, jer preko svojih zastupnika u parlamentu hrvatske hrvatska nacionalna manjina bila bi uključena u za nju važne političke procese.

Neki od tih procesa su institucionalno očuvanje nacionalne kulturne baštine, institucionalno jačanje i financiranje manjinskih hrvatskih institucija, povrat oduzete imovine hrvatskim kulturnim i društvenim institucijama, piše MVEP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Važan je i proces korištenja pretpristupnih fondova EU, navodi MVEP te poziva Hrvate u Srbiji na jedinstvo.

"U ovim izazovnim vremenima više no ikad, potrebno je jedinstvo kako bi Hrvati ostvarili što bolji izborni rezultat i tako ostvarili povoljniji politički status".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NAJMOĆNIJI ČOVJEK U SUSJEDSTVU /

Vučiću na izborima oporba ne može ništa, može li u Srbiji raditi što hoće? 'Potencijalno je ugrožen iznutra...'

Image
NAJMOĆNIJI ČOVJEK U SUSJEDSTVU /

Vučiću na izborima oporba ne može ništa, može li u Srbiji raditi što hoće? 'Potencijalno je ugrožen iznutra...'

Srbija ne ispunjava odredbe

To je napose važno zbog činjenice da su ovi izbori još jedni izbori na kojima Srbija ne ispunjava najznačajnije odredbe iz bilateralnog sporazuma o uzajamnoj zaštiti nacionalnih manjina potpisanog 2005. godine.

Vlada Republike Hrvatske i dalje će ustrajati na provedbi odredbi iz spomenutog sporazuma, dodaje MVEP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srbija je kandidat za članstvo u Europskoj uniji i s time u vezi Zrinjevac je podsjeća da odredbe koje treba ispuniti.

"Dobrosusjedski odnosi i vladavina prava temelj su današnjeg procesa pristupanja država kandidata u Europsku uniju", napominje MVEP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priopćenjem zaključuje da će Vlada nastaviti intenzivno surađivati s hrvatskim političkim predstavnicima i nastaviti sa "snažnom političkom i materijalnom potporom hrvatskoj nacionalnoj zajednici u Srbiji kako bi ona očuvala svoj nacionalni identitet i svoju bogatu kulturnu tradiciju i baštinu".

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo