REKONSTRUKCIJA VLADE / Murganić o svojoj smjeni: 'Ne vidim problem u tome da bilo koji ministar bude zamijenjen'

Image
Foto: Filip Kos/Pixsell

Kad je u pitanju njezina ostavka, kazala je kako je stanje u resoru zaista teško, ali ne ovisi o jednim čovjeku

11.7.2019.
11:02
Filip Kos/Pixsell
VOYO logo

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić izjavila je u četvrtak u povodu najavljene rekonstrukcije Vlade kako je premijer taj koji sastavlja svoj tim pa ne vidi problem u tome da bilo koji ministar bude zamijenjen.

"Spremna sam na sve, odluka je na premijeru. Pitali ste me toliko puta o rekonstrukciji, mojoj smjeni, odlascima. Imam uvijek imam isti odgovor - premijer sastavlja svoj tim i ne vidim nikakav problem u tome da bilo koji ministar bude zamijenjen drugim i kvalitetnijim", rekla je Murganić novinarima uoči Vladine sjednice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

Kad je u pitanju njezina ostavka, s obzirom na stanje u sustavu socijalne skrbi, kazala je kako je stanje u resoru zaista teško, ali ne ovisi o jednim čovjeku. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Murganić je ocijenila da je sustav socijalne skrbi organiziran i funkcionira, što se pokazalo i u slučaju tragedije u Đakovu.

Zvonimir Frka-Petešić misli da neće biti ministar vanjskih poslova

Šef kabineta hrvatskog premijera Zvonimir Frka-Petešić, koji se u medijima spominje kao kandidat za budućeg ministra vanjskih poslova, rekao je u četvrtak da vjeruje da će ostati na sadašnjoj dužnosti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imam jako važnu odgovornost kao šef kabineta premijera i mislim da je to sasvim dovoljno. Vjerujem da ću to i ostati", rekao je Frka-Petešić novinarima koji su ga ispred Banskih dvora ispitivali o tome hoće li biti novi hrvatski šef diplomacije. 

Kazao je da s premijerom nije niti razgovarao o mogućnosti da postane ministar. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije niti želio odgovoriti na "hipotetsko" pitanje što ako mu premijer ponudi resor vanjskih poslova. "To jednostavno nije tema", kazao je. 

Sadašnja ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić u listopadu preuzima dužnost glavne tajnice Vijeća Europe. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Frka-Petešić karijerni je diplomat od sredine 90-ih godina, među ostalim i s bogatim iskustvom rada u hrvatskom veleposlanstvu pri Europskoj uniji, a od 2017. na dužnosti je predstojnika ureda premijera Andreja Plenkovića. 

Hajdaš Dončić: Ne očekujem preveliku rekonstrukciju Vlade

Potpredsjednik Hrvatskog sabora i SDP-ov saborski zastupnik Siniša Hajdaš Dončić poručio je u četvrtak kako ne očekuje "preveliku rekonstrukciju Vlade" budući da je ovo zadnja godina mandata premijera Andreja Plenkovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne vjerujem da će se odlučiti na neki veći reformski zahvat. Moramo biti svjesni da zemlja koja ima manje od četiri milijuna stanovnika, zemlja koja ima previše administracije, ima naravno i prevelik broj ministarstava pa bi svi očekivali da se smanji broj ministarstava, da Vlada bude manja", kazao je Dončić na konferenciji za novinare. 

Mišljenja je  da premijer Plenković nema političke snage da to napravi te drži da "premijerov ego želi da šest mjeseci predsjedava Europskom unijom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On svim snagama želi u tom trenutku biti prvi i to je jedina misao vodilja koja njega vodio. Očekujem, dakle, isključivo kozmetičke promjene u vladi, dvoje, troje, maksimalno četvero ministara, a sve drugo bi bilo veliko iznenađenje za mene", zaključio je Hajdaš Dončić.

Na pitanje koji su to ministri koji bi po njegovom mišljenju trebali otići uztvratio je: "Svi, a prvi Plenković".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O tome kako gleda na bivšeg obavještajca Josipa Perkovića koji stiže iz Njemačke na služenje kazne u Hrvatskoj rekao je da "ne gleda uopće".

"On je, znate kako se kaže u Zagorju, 'jednom špijun, uvijek špijun'. On je kadar Franje Tuđmana i Gojka Šuška, a sve ovo što se poslije događalo je zapravo suradnja  pravosudnih organa i pravosudnih vlasti Njemačke i Hrvatske. Dakle, uopće ne gledam na to", rekao je Hajdaš Dončić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo