MUP SE IGRA BIG BROTHERA: / Dok EU razmišlja o zabrani, Hrvatska želi uvesti softver koji bi u tek nekoliko minuta profilirao građane

Image
Foto: Pixsell/Profimedia

Ministarstvo unutarnjih poslova želi nabaviti softver koji bi mogao prepoznati i profilirati 3000 lica u sekundi, odnosno sve građane Splita u manje od dvije minute ili Zagreba u manje od 10 minuta

21.1.2020.
23:20
Pixsell/Profimedia
VOYO logo

U svijetu se vode oštre polemike oko korištenja tehnologije prepoznavanja lica bazirane na umjetnoj inteligenciji. Brojne države nastoje regulirati njeno korištenje, ali gotovo uvijek se dogode određeni incidenti uz njenu primjenu. SAD predlažu meki pristup restrikcijama, dok EU razmatra zabranu tehnologije prepoznavanja lica na period od pet godina, poučena kineskom demonstracijom potpunog praćenja kretanja i ponašanja svojih građana te nedopuštenog snimanja i profiliranja desetaka tisuća građana u londonskoj četvrti King Cross, zbog čega su britanske vlasti započele sudski postupak protiv jedne kompanije.

MUP objavio natječaj

No, takvi slučajevi, kao niti namjere EU, ne zabrinjavaju domaće Ministarstvo unutarnjih poslova koje je početkom godine objavilo natječaj vrijedan 2,8 milijuna kuna u kojem traži ponuđača softvera koji bi omogućio identifikaciju 3000 lica u sekundi. Prevedeno, taj bi softver mogao u manje od dvije minute profilirati sve građane Splita, a u manje od 10 minuta sve građane Zagreba, piše Poslovni dnevnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi tehnološki giganti, poput Googlea, Amazona, Microsofta, Facebooka i Applea, već neko vrijeme razvijaju vlastitu ponudu tehnologija vezanih uz umjetnu inteligenciju te je u većoj ili manjoj mjeri kao cloud usluge nude i u Hrvatskoj. Google je jedini koji posjeduje tehnologiju prepoznavanja lica, ali ju ne prodaje te je čak zabranio njeno interno korištenje zbog mogućnosti kršenja ljudskih prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo