Ukupno 43.2 milijuna kuna / MUP obrazložio cijenu: 'Pancirke neće koštati 18.000 kn, imat ćemo 3000 potpuno ispravnih za 3,94 kn po danu'

Image
Foto: PIXSELL, arhiva

Procijenjena vrijednost robe na godišnjoj razini iznosi oko 4,3 milijuna kuna

7.9.2018.
8:20
PIXSELL, arhiva
VOYO logo

Nakon što se u nekim medijima pojavila informacija da je Vlada na sjednici održanoj u utorak odobrila nabavu 3000 pancirki za policajce koje će koštati 54 milijuna kuna, kontaktirali smo Ministarstvo unutarnjih poslova kako bi provjerili o kojim je konkretno iznosima riječ. 

Iz Ministarstva poručuju kako su informacije koje su se pojavile u medijima netočne te da cijena jedne pancirke nikako ne iznosi 18 tisuća kuna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potvrdili su nam da je u srpnju 2017. bio raspisan sličan natječaj te da je isti poništen zbog niza uloženih žalbenih navoda i prigovora potencijalnih ponuditelja, a koji su se odnosili na tehničku i natječajnu dokumentaciju, kao i činjenicu da je tržišno utvrđena spoznaja kako se za procijenjenu vrijednost od 23.613.688,00 kn ne mogu ponuditi tražene količine robe po iskazanim tehničkim karakteristikama.

"Točno je da je Ministarstvo unutarnjih poslova RH 3. srpnja 2017. godine u Elektroničkom oglasniku javne nabave objavilo natječaj za raznu balističku zaštitnu opremu procijenjene vrijednosti 23.613.688,00 kn. Predmetnim natječajem je osim balističkih prsluka bila obuhvaćena i nabava ostale balističke opreme, kao što su balistički plašt, balistički štit i balistička kaciga. Od navedenog iznosa, dakle 23.613.688,00 kn, 16.653.988,00 kn bilo je namijenjeno za kupnju 2.804 balistička prsluka na rok od 5 godina, dok se preostali dio procijenjene vrijednosti odnosio na plašteve, kacige i štitove", kažu iz Ministarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Provedena dva nova natječaja

Natječaj je poništen, a uvažavajući navode potencijalnih ponuditelja, MUP je u daljnjem tijeku nabave razdvojilo predmete nabave po grupama te proveo dva nova, odvojena postupka nabave.

Prvo, postupak javne nabave i sklapanja okvirnih sporazuma za grupe predmeta balistički plaštevi, balistički štitovi, balističke kacige, EOD odijela i kofere za smještaj balističke opreme procijenjene vrijednosti 7.759.700,00 kn za razdoblje od tri godine. Dodaju kako je nakon uspješno provedenog postupka javne nabave 2. srpnja 2018. sklopljeni su okvirni sporazumi i ugovori, temeljem kojih će predmet nabave biti isporučen u roku od 90 dana. Upravo iz razloga što je predmet nabave nužan hrvatskoj policiji, pristupilo se nabavi.

Drugo, proveden je postupak javne nabave za izradu, najam i održavanje 3000 balističkih zaštitnih prsluka procijenjene vrijednosti 43.200.000,00 kn za razdoblje od deset godina. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U zakonskom roku su dva natjecatelja imala sve tražene uvjete iz tehničkih specifikacija i dokumentacije o nabavi te su im poslani pozivi za dostavu inicijalnih ponuda. Na natječaj su se javili SIOEN Ballistics OY, Vantana , Finska i Mi Star d.o.o., Zagreb i Kroko proizvodnja i razvoj d.o.o., Zagreb. U određenom roku su ponuditelji dostavili inicijalne ponude, čije su vrijednosti u oba slučaja bile veće od procijenjene vrijednosti nabave. Članovi stručnog povjerenstva su pregledali i ocijenili ponude te je ponuda gore navedene zajednice ponuditelja odbijena zbog nedostavljanja bankovnog jamstva. Za napomenuti je kako je inicijalna ponuda odbijenog ponuditelja (zajednice) bila veća i od procijenjene vrijednosti i od druge zaprimljene ponude", kazali su nam iz MUP-a.

Nije bilo žalbi na ponudu

Nakon isteka žalbenog roka i roka mirovanja, objašnjavaju iz ministarstva, u kojem se nitko od ponuditelja nije žalio na odluku, članovi stručnog povjerenstva jedino su preostalog ponuditelja pozvali na pregovarački postupak. 
"Tijekom pregovaračkog postupka, temeljem Zakona o javnoj nabavi, inicijalna je ponuda dovedena u okvire procijenjene vrijednosti u iznosu 43.197.144,00 kn. Sukladno svemu navedenom zatražena je i dobivena suglasnost Vlade RH za ovo zaduženje", kažu iz Ministarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Vijesti.hr

Sigurnost prije svega

"Analizom učinkovitosti za ovaj konkretan predmet nabave, dakle balističke zaštitne prsluke, po kriteriju ekonomski najprihvatljivija ponuda, došli smo do zaključka da u slučaju kupnje ne bismo postigli najučinkovitije i najbolje rezultate prvenstveno zbog činjenice što Ministarstvo na godišnjoj razini nije u mogućnosti kupnjom nabaviti potrebitu količinu balističkih zaštitnih prsluka za policiju. 

Ni u kojem slučaju se ne smiju zanemariti ni ostali rizici i troškovi dugogodišnjeg korištenja, koje nije moguće predvidjeti, a iziskuju velike financijske izdatke. To se posebice odnosi na zamjenu oštećenih i neispravnih prsluka, održavanje i servisiranje istih, atestiranje te konačno ekološko zbrinjavanje zaštitnih prsluka. Balistički zaštitni prsluci izuzetno su kompleksan proizvod, te čim dođe do oštećenja bilo koje njegove komponente proizvod postaje neuporabljiv ili u najmanju ruku nesiguran za uporabu, a što znači da ne može pružiti zaštitu hrvatskom policajcu", objašnjavaju iz MUP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Detalji cijene

Zbog svega navedenog, uvažavajući sve ekonomske i amortizacijske troškove, kažu, odlučili su se za ovu vrstu nabave, osiguravajući na taj način u svakom trenutku u narednih 10 godina 3.000 potpuno ispravnih balističkih zaštitnih prsluka za različite rodove policije.

"Dakle, procijenjena vrijednost robe na godišnjoj razini iznosi oko 4,3 milijuna. Dakle, za iznos od 4,3 milijuna kuna osigurana je raspoloživost 3000 pancirki godišnje, odnosno nešto više od 1440 kn godišnje po pancirki, odnosno oko 120 kn mjesečno i konačno 3,94 kn dnevno po balističkom prsluku najvišeg stupnja koji je potreban hrvatskoj policiji", kažu.

Image
Foto: Damir Špehar/Duško Jaramaz/Pixsell

Dodatna oprema

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz balistički prsluk, ističu iz MUP-a, za vanjsko nošenje dodatno se isporučuju i balističke ploče razine zaštite IV za dodatnu zaštitu od puščanog streljiva i to balistička ploča koja štiti od višekratnih hitaca, tzv. "multi shoot". 

Balistički prsluci osim osnovnih tipova zaštite pružaju i dodatnu balističku zaštitu od višekratnih hitaca, tzv. "multi shoot" te balističku zaštitu od izravnih hitaca iz neposredne blizine, tzv. "contact shoot". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz sve navedeno balistički prsluci štite policijskog službenika i od uboda noža te šila u skladu sa standardima. S obzirom da su ovi balistički prsluci predviđeni i za držanje u prtljažniku vozila, balistički prsluci moraju izdržati testiranje i u posebnim temperaturnim uvjetima. Za ovo testiranje balistički prsluk mora biti pripremljen na dvije temperature i to: na temperaturi minimalno +50°C ili veća najmanje 12 sati i pucanje se obavlja odmah nakon vađenja prsluka iz komore te na temperaturi minimalno -30°C ili niža najmanje 12 sati i pucanje se obavlja odmah nakon vađenja prsluka iz komore. 

I u takvim uvjetima balistički prsluk mora zaštititi policijskog službenika što je zahtjev izvan minimuma koji propisuju standardi. Kako bi kvaliteta balističkih prsluka bila maksimalna, balistički materijali za izradu prsluka ne smiju biti stariji od 6 mjeseca od dana isporuke prsluka Ministarstvu, kažu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

10 godina jamstva 

Jamstvo na balistički materijal i materijal za zaštitu od uboda, napominju iz MUP-a, trajat će za cijelo vrijeme trajanja najma, odnosno 10 godina, i to u realnim uvjetima korištenja balističkog prsluka. U slučaju bilo koje vrste oštećenja u eksploataciji bio kojeg dijela balističkog kompleta uključujući vanjski plašt, balističke pakete i balističku ploču, isporučitelj je dužan isporučiti MUP-u zamjenski balistički prsluk kod preuzimanja opreme na popravak, a zamjenski balistički prsluk mora biti na raspolaganju MUP-u sve do povrata popravljenog balističkog prsluka bez dodatnih troškova za MUP. 

"U servisne usluge ulaze i troškovi transporta, špedicije, dnevnice, prekovremeni sati i sve ostalo što se pojavi kao trošak u ispunjavanju servisne usluge i MUP nema dodatnih troškova. U slučaju nastanka štetnog događaja, odnosno propucavanja balističkog prsluka ili balističke ploče za cijelo vrijeme trajanja najma za naknadu štete odgovoran je isporučitelj najma balističkih prsluka. Uzimajući sve navedeno u obzir, jasno je kako cijena u sebi ne sadrži samo vrijednost balističkog prsluka već i vrijednost dodatnih usluga odnosno rizika koje isporučitelj ima u periodu od 10 godina", objašnjavaju iz MUP-a.

Dodaju kako je detaljna analiza, koja je uzela u obzir sve amortizacijske komponente, kao i računica, pokazuju da je dnevni trošak zaštitnog prsluka na hrvatskom policajcu ispod 4 kune za razdoblje od narednih 10 godina - točno 3,94 kune po danu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svaki dan dostupno 3000 pancirki

U sklopljenom se ugovoru navodi da će u razdoblju od 10 godina policija u svakom trenutku raspolagati s 3000 prsluka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako uzmemo u obzirom da je amortizacijski vijek prsluka 5 godina, to znači već dvostruko više prsluka, znači najmanje 6000 tisuća. Nadalje, bilo kakvo oštećenje prsluka zbog kojeg se prsluk mora povući iz uporabe, dobiva zamjenski te nemamo troškova popravka ili čišćenja. Nemamo troškove atestiranja, a atestiranja se moraju redovno provoditi, potom također treba imati na umu da je te zaštitne prsluke potrebno, nakon isteka roka uporabe, adekvatno zbrinuti što također predstavlja dodatne troškove, a koje u ovom slučaju ne snosi MUP", kazali su iz MUP-a.

Ističu i kako je ovo prvi put u povijesti Ministarstva unutarnjih poslova da se pristupilo sveobuhvatnom i cjelovitom rješavanju problema balističkih prsluka i ovaj postupak nije usporediv sa dosadašnjim postupcima nabave koji su provođeni u manjim obimima i samo za pojedine ustrojstvene jedinice i pojedine krizne situacije.

"Interes je u svakom trenutku raspolagati sa potrebnim brojem balističkih prsluka, a ne samo vlasništvo navedenih prsluka jer je uz vlasništvo ovakve vrste složene robe vezano iznimno puno troškova", zaključuju iz Ministarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo