MUP NARUČIO TISUĆU JURIŠNIH PUŠKI VHS-K2: / Policija na ulice izlazi s prastarim kalašnjikovima, za novo oružje morat će proći obuku

Image
Foto: Pixsell
18.11.2017.
10:31
Pixsell
VOYO logo

Ugovor su potpisali ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i direktor HS-Produkta Željko Pavlin, prenosi Poslovni dnevnik.

Prvih stotinu uspješno prošlo testiranja

Prvo je, u skladu sa sporazumom, stotinu jurišnih pušaka tog proizvođača prošlo opsežno testiranje u specijalnim i interventnim policijskim postrojbama zajedno s brojnom inozemnom konkurencijom, u MUP-u je odlučeno da se posao nabave jurišne puške povjeri domaćem proizvođaču.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Božinović izjavio je kako će se prvom serijom od tisuću jurišnih pušaka prvenstveno koristiti pripadnici specijalnih i interventnih postrojbi MUP-a, a uz njih i temeljna te granična policija.

"Odgovor naših instruktora koji su ispitivali prvih stotinu pušaka bio je 'da je to to', da one udovoljavaju performansama kojima će hrvatska policija podići razinu sigurnosti i efikasnosti", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pixsell

17.11.2017., Karlovac - Ministar unutarnjih poslova Davor Bozinovic i direktor HS Produkta Zeljko Pavlin potpisali su Ugovor o nabavi tisucu jurisnih puski VHS-K2. Nakon potpisivanja ministar Bozinovic je u pratnji direktora Pavlina i vlasnika tvrtke HS-produkt Marka Vukovica i Ivana Zabcica razgledao pogon tvrtke gdje se proizvodi puska. Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Dodao je kako je Ravnateljstvo policije na čelu s glavnim ravnateljem Nikolom Milinom vrlo sistematično krenulo u proces nabave pušaka, što znači da će svaki policajac morati dobiti dozvolu da je obučen za korištenje puške VHS-K2, instruktori će morati steći licence za obuku i trening za rukovanje tom puškom od HS-Produkta, a posebna saznanja i obuku u toj tvrtki morat će proći i MUP-ovi oružari, kako bi sami bili u stanju otklanjati eventualne probleme u radu puške na terenu.

Uskoro i nove narudžbe

Nakon ove narudžbe prvih tisuću pušaka uslijedit će i nove za potrebe MUP-a, a dinamika će ovisiti o proračunskim mogućnostima. Na novinarski upit o kojoj bi se količini pušaka radilo, odgovorio je: "Onoliko koliko bude trebalo“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do kraja godine ministar je najavio i isporuku novih 4.700, a možda i više policijskih jakni.

Image
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Željko Pavlin, direktor HS-Produkta, rekao je kako su na ugovorenom modelu jurišne puške izvršene određene izmjene i prilagodbe kako bi odgovarale specifičnim policijskim zadacima. "Uvažili smo sugestije, svjesni da policija na ulice izlazi s totalno neadekvatnim oružjem, s kalašnjikovima i 'erima' starima i po 30 do 40 godina, a i mi ćemo steći veliku referencu time što će naša specijalna, interventna i granična policija koristiti naše oružje", naveo je Pavlin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PREPOZNATA KVALITETA: /

Hrvatska izvezla oružje i vojnu opremu vrijedne milijardu i pol kuna

Image
PREPOZNATA KVALITETA: /

Hrvatska izvezla oružje i vojnu opremu vrijedne milijardu i pol kuna

Radi se o 'bullpup' modularnoj verziji puške kalibra 5,56 milimetara, u skladu je sa standardima svih policija unutar Europske unije i SAD-a, opremljena i 'picatinny' šinama na koje se mogu montirati mnogi priključci, a posebno se ističe sigurnošću u smislu sprječavanja samoopaljenja uslijed nemarnog ili nestručnog rukovanja.

Ni Božinović ni Pavlin nisu naveli vrijednost ugovorene isporuke, a Pavlin je kazao da je HS-Produktova puška značajno jeftinija od bilo koje inozemne konkurencije, ali i od naoružanja koje su MUP i MORH do sada nabavljali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo