Muha u sendviču, žvaka u pecivu, kruh s mravima...

Svima se barem jednom dogodilo da smo našli dlaku u hrani ili crva u neopranoj salati. No, to nisu najodvratnija 'strana tijela' koja ste mogli naći u hrani.

8.8.2012.
19:29
VOYO logo

Muha u sendviču, sažvakana žvaka u pecivu, kruh s ispečenim mravima, čokolada s noktom umjesto lješnjaka, sve su to neki Zadrani pronašli u namirnicama koje su kupili, tvrdi zadarski Narodni list.

Uvijek zaluta par 'iznenađenja'

Bivša djelatnica dviju velikih tvrtki koje se bave proizvodnjom hrane, a koja je željela ostati anonimna, kazala je za list da su "takve stvari koje ljudi nalaze u proizvodima neizbježne". "Na toliku količinu koja se proizvodi, uvijek postoji onaj jedan u kojem se nešto može naći jer je u tijeku proizvodnje ušao na nama nepoznat način. Naravno da se rade kontrole kvalitete. Dio proizvoda se s tim ukloni, ali uvijek zaluta par 'iznenađenja' tako da ne treba razbijati glavu time toliko. Evo primjer u vezi brašna, to su veliki silosi u kojima se nalazi sirovina za proizvodnju, odnosno pšenica. Svi znamo da je to blago za štetočine, kad se krene s obradom u mljevenju, ako upadne koja živina oni ne mogu zaustaviti tu cijelu seriju zbog par živina. U svim proizvodima postoji 'dopuštena količina' stvari koja se može naći u toku procesiranja i nije štetna za organizam jer se u tolikim količinama koje se naprave uopće ne osjeti", kazala je sugovornica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Insekti u marelicama, aluminij u šećeru

Iz Hrvatske agencije za hranu objasnili su kako se vrše kontrole prehrambenih proizvoda. "U sustavu sigurnosti hrane u RH ukoliko se sporadično utvrdi strani predmet u hrani dojava kupaca ide sanitarnoj inspekciji, tako da bi oni mogli dati podatak o broju takvih slučajeva godišnje. Slučajevi stranog tijela o kojima obavijesti stižu preko RASFF sustava, koje zaprima Hrvatska agencija za hranu, su vrlo mali. Tako je 2009. godine evidentiran samo jedan slučaj. Radilo se o prisutnosti insekata u sušenim marelicama. Do 2012. nije bilo niti jednog sličnog slučaja. Ove je godine zabilježen slučaj nalaska komadića aluminija u šećeru koji je bio namijenjen za daljnju preradu. O zadnjem slučaju obavijest je došla od samog proizvođača", kazali su iz Agencije.

Na pitanje o metodama utvrđivanja kontaminacije proizvoda, pojasnili su da te metode ovise o samom proizvodu i kontaminantu. "Kontaminacija hrane stranim tijelom vrlo je rijetka, a prema dosadašnjem iskustvu najčešće nastaje nenamjerno, iako postoje slučajevi namjernog dodavanja u svrhu krivotvorenja hrane", kazali su iz Agencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo