Mrsić: Ispričavam se, i ja sam prebolio rak!

Mrsić je priznao da je bilo neukusno kada se našalio na račun kolektivnih ugovora, uspoređujući ih s rakom! To je, logično, izazvalo zgražanje liječnika i pacijenata.

8.6.2012.
15:53
VOYO logo

Prema novom prijedlogu Vlade, ove godine ipak se neće ukinuti regres i jubilarne nagrade u javnim službama, izjavio je ministar rada Mirando Mrsić u emisiji Hrvatskog radija Poligraf.

Vlada ga je, naime, u petak uputila sindikatima javnih službi, a najavio je i da će pokušati zamrznuti kolektivne ugovore te da će o svemu obavijestiti sindikate tijekom dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Banskim dvorima predlažu i da se izmjenama Temeljnoga kolektivnog ugovora (TKU) dodaci za radni staž od 0,5 posto smanje na 0,3 posto. Troškove za zaposlene smanjili bi i ukidanjem božićnice za ovu godinu.

Kontroverzni zakon

Mrsić je komentirao i prijedlog Zakona o sudjelovanju u tripartitnim tijelima i reprezentativnosti za kolektivno pregovaranje koji je u srijedu poslan u Sabor na prvo od dva čitanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stupanjem na snagu tog zakona prestaje vrijediti odredba članka 262. Zakona o radu koja omogućuje neograničeno produljenje kolektivnih ugovora. Kolektivni ugovori koji su istekli prestali bi se primjenjivati nakon tri mjeseca", kazao je Mrsić.

Tim zakonom, podsjetimo, izbacuje se i upotreba članka 7. stavka 1. Zakona o radu, koji dopušta da novi kolektivni ugovor bude više u skladu s potrebama radnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Poslodavac, radnik i radničko vijeće te sindikati i udruge poslodavaca, mogu ugovoriti uvjete rada koji su za radnika povoljniji od uvjeta određenih ovim ili drugim zakonom", navodi se u tom članku ZOR-a.

Isprika

Inače, Mrsić se našao pod paljbom liječnika i oboljelih od raka jer se, govoreći o spomenutom zakonu, na neprimjeren način našalio i s tim teškim oboljenjem i kolektivnim ugovorima. Kazao je da su "dvije stvari vječne: rak i kolektivni ugovori kojima je istekao rok".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ispričavam se svima koje sam nehotično povrijedio i uvrijedio svojom usporedbom produžene primjene kolektivnih ugovora s malignim bolestima. Kao liječnik i kao osoba koja je pobijedila malignu bolest u ranom djetinjstvu, zadnji sam koji bi na bilo koji način povrijedio osobe koje boluju od malignih bolesti ili njihove bližnje. Ponekada u svojoj komunikaciji upotrebljavamo riječi, izraze i slike koje nisu primjerene. Kada sam govorio o raku mislio sam na stanicu raka te potrebu pronalaženja lijeka, kao što je Zakon o reprezentativnosti 'lijek' za kolektivne ugovore koji su istekli, a ne mogu se otkazati. Još jednom se ispričavam svima koji su se osjetili povrijeđeni mojim istupom", naveo je Mrsić na Facebooku.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo