Bit će burno / Mrak-Taritaš: 'Vjerujem u uspješnost gradonačelnika. Ovaj proračun je postavio kao vrlo jasnu navlakušu'

Image
Foto: Patrik Macek/Davor Spehar/PIXSELL

Za prolaz proračuna trebaju tri ruke i pitanje je tko će pregaziti svoju karijeru i ime i pritisnuti tipku 'za'

11.12.2018.
14:45
Patrik Macek/Davor Spehar/PIXSELL
VOYO logo

Uoči sjednice zagrebačke Gradske skupštine, najavljene za četvrtak, na kojoj se očekuje rasprava o gradskom proračunu za iduću godinu, čelnici zagrebačkog SDP-a Gordan Maras i GLAS-a Anka Mrak Taritaš u utorak su izjavili novinarima u Saboru kako očekuju da u četvrtak neće biti usvojen gradski proračun.

Maras poručuje da Zagrepčani trebaju na izbore za novu Skupštinu, a prođe li ipak proračun mišljenja je da će tu biti posla za DORH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očekujem da se u četvrtak ne usvoji proračun. Do ovog trenutka je 28-ero zastupnika u Gradskoj skupštini govorilo i nisu podnijeli nijedan amandman, pa ako je predsjednik Skupštine Andrija Mikulić uvjeren da proračun prolazi, ali ne želi izlaziti s imenima koja bi podržala proračun, za mene je to netransparentno i znači igre ispod stola. Ako se netko predomisli u iduća dva dana, to će biti isključivo zbog pritisaka, netransparentne kupovine i političke trgovine", kaže Maras.

Očekujem da građani Zagreba mogu dati svoj sud kako se vodi zagrebačka Gradska skupština i Grad Zagreb, kao i o tome da se iduće godine više planira za spomenike nego za održavanje vrtića i škola, više se planira za političke suradnje po cijeloj Hrvatskoj, i to za područja iz kojih dolaze zastupnici koji su u Saboru vezani uz aktualnu gradsku vlast. Dok roditelji u Gradu Zagrebu moraju sa svojom djecom slati higijenske potrepštine u škole, nema se što ijedna kuna dati izvan Zagreba, to je moja i poruka zagrebačkog SDP-a", rekao je Maras.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Maras:  Ako netko promijeni mišljenje, to je pitanje za glavnog državnog odvjetnika

Svaki zastupnik koji promijeni mišljenje nosit će stigmu da su ga HDZ i aktualna gradska vlast kupili. HDZ i gradonačelnik nas, vraćaju u 1995. godinu kada se na netransparentan način moglo kupovati zastupnike kako bi se izmijenila volja građana, istaknuo je.

"Zastupnici SDP-a javno su rekli da neće podržati proračun, a ne postoji nijedan logičan razlog zbog čega bi netko promijenio mišljenje. Ako netko promijeni mišljenje, to je onda pitanje za glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića", tvrdi Maras.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mrak Taritaš očekuje zanimljivu i burnu sjednicu. "Vjerujem da proračun neće proći. Još su dva dana preostala za dogovore i usuglašavanja, a vjerujem u uspješnost gradonačelnika koji je uvijek bio vrlo lukav. Ovaj proračun je postavio kao vrlo jasnu 'navlakušu'. Ja sam pripremila 15-ak amandmana i odustala od svih, jer se njime ne može popraviti proračun, a i dovede vas u situaciju da kaže 'pa nije problem, ja ću to usvojiti i neću napraviti'. To je već viđeno", rekla je Mrak Taritaš.

U ovom trenutku u Gradskoj skupštini su 23 ruke za proračun, pet je ruku Neovisnih za ruku koji su rekli da više nisu dio većine i 23 ruke onih koji su se od početka deklarirali kao oporba. Za prolaz proračuna trebaju tri ruke i pitanje je tko će pregaziti svoju karijeru i ime i pritisnuti tipku "za", dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedino Klub HSLS-a i neovisnih Sandre Švaljek, s po troje zastupnika, mogli bi podržati proračun. "Kolege iz HSLS-a već su nekoliko puta najavili da neće podržati, no, krivu osobu pitate - ja sam bila u stranci čiji je predsjednik 43.000 puta rekao da HNS neće ići s HDZ-om, pa otišao", kaže Mrak Taritaš.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo