Apeli naših liječnika / Mračne prognoze: 'Grozimo se toga, ali pitanje je dana kada ćemo birati čiji život treba spašavati!'

Image
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Stanje u bolnicama je pred kolapsom, zdravstveni djelatnici padaju s nogu, iz bolnica diljem zemlje stižu dramatični apeli

4.11.2020.
13:27
Emica Elvedji/PIXSELL
VOYO logo

''Grozimo se dana kada ćemo morati biti egzekutori koji će birati kome spašavati život. Na žalost, ako se popune bolnički kapaciteti, ako ne bude dovoljno respiratora, ako iscrpimo broj ljudi koji na njima znaju raditi, to je scenarij kojega se svi pribojavamo. Vidjeli ste što se događalo u Italiji'', mračne su to prognoze vezane za širenje zaraze koronavirusom u Hrvatskoj i izdržljivost zdravstvenog sustava na koje upozorava dr. Ivana Šmit, predsjednica Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL) i dopredsjednica Hrvatske liječničke komore.

Image
Potreba raste /

Porast broja hospitaliziranih i oboljelih: Tristo respiratora za covid-19, 500 za ostale pacijente

Image
Potreba raste /

Porast broja hospitaliziranih i oboljelih: Tristo respiratora za covid-19, 500 za ostale pacijente

Stanje u bolnicama je pred kolapsom, zdravstveni djelatnici padaju s nogu, bolnički se kapaciteti popunjavaju zadnjih dana velikom brzinom, iz bolnica diljem zemlje stižu dramatični apeli zdravstvenog osoblja. A znanstvenici, među njima i prof. dr. Ozren Polašek, pročelnik Katedre za javno zdravstvo i voditelj Centra za globalno zdravlje Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu te član Vladina znanstvenog savjeta, upozoravaju kako još nismo na vrhuncu epidemije, piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Situacija je iznimno loša, bolnice su prepunjene. To je nešto što ne vjeruje onaj tko ne vidi. Nažalost, svjedočimo i jednom organizacijskom fijasku'', ističe dr. Ivana Šmit, dodajući kako je teško i nezahvalno prognozirati kada će sustav totalno "popucati" i kada više nećemo unutar postojećih bolničkih kapaciteta moći zbrinjavati oboljele.

''Teško je to reći. Može biti za pet, deset, 15 dana ako se nastavi ovakvo punjenje bolničkih kapaciteta'', ističe predsjednica HUBOL-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Prema mojim procjenama, stanje je dramatično i samo što nije puknulo do kraja. Ako premijer kaže kako nema razloga za paniku, onda on nema realan uvid u stvarnost u bolnicama. Bolnički sustav ne može još dugo, ne samo kada je riječ o bolničkim kapacitetima, nego i po pitanju opreme i kadra, kako liječnika, tako i medicinskih sestara'', odlučno tvrdi dr. Renata Čulinović Čaić, predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo