ozbiljni politički potresi / Može li Tomašević i bez SDP-a vladati Zagrebom? 'Apeliramo da se dogovore što prije'

Kao okidač za raskid suradnje spominje se novo zaduživanje Holdinga teško čak 1,8 milijardu kuna

12.9.2022.
19:24
VOYO logo

Ne možemo više s Možemo! Odluka šefa zagrebačkog SDP-a o raskidu koalicije u glavnom gradu izazvala je ozbiljne političke potrese u toj stranci.

Sjednicu je počeo, ali ne svojom ostavkom. Joško Klisović i dalje je na čelu zagrebačke skupštine, pa je oporba sjednicu opstruirala stankama. "Gospodine nelegitimni predsjedniče Skupštine grada Zagreba, moram priznati da nisam iznenađen što niste već podnijeli ostavku", kazao je na sjednici Mostovac Trpimir Goluža.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali zato je ostavke podnijelo troje od petero SDP-ovih zastupnika. "Da, ja sam pripremio, jer Sporazuma nema pa time sve što je bilo regulirano sporazumom je naprosto ništavno", kazao je Renato Petek.

Image
raspad koalicije /

SDP izlazi iz koalicije s Možemo! u Zagrebu? Tomaševiću bez njih nedostaju dvije ruke za većinu!

Image
raspad koalicije /

SDP izlazi iz koalicije s Možemo! u Zagrebu? Tomaševiću bez njih nedostaju dvije ruke za većinu!

A onaj koji je sve zakuhao kaže - do raskida je došlo jer s partnerima iz Možemo bilo je svega, samo ne partnerskog odnosa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sporazum se pokazao kao nešto što duže vrijeme nije bilo na neki način praktično u našem odnosu. Nismo uopće imali definirane načine kako ćemo zajedno raditi", svjedoči predsjednik zagrebačkog SDP-a Viktor Gotovac.

Kao okidač za raskid suradnje spominje se novo zaduživanje Holdinga teško čak 1,8 milijardu kuna - o kojem se treba glasati na današnjoj sjednici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sigurno neću dozvoliti da me itko ucjenjuje za neke partikularne interese i stavlja na kocku točke koje su bitne za razvoj grada. Ako su cijena toga novi izbori, ja sam za nove izbore spreman", kazao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Oporba se pita - postoji li i dalje vladajuća većina ili imamo krizu zagrebačke vlasti?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Apeliramo da se dogovore što prije jer ako ova suradnja nije moguća, idemo na ponovljene izbore, prijevremene izbore za zagrebačku Gradsku skupštinu", kazao je Mislav Herman.

Za bivšeg SDP-ovca situacija u Zagrebu je puno gora nego što izgleda. "Ne mogu zazivati izbore jer tko zna kakva preslagivanja se mogu dogoditi i unutar gradske Skupštine. Pa vi to najbolje znate, uvijek ima nekog tko prebjegne nekog tko pobjegne, netko tko se sakrije", kaže Davor Bernardić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jesam li ja Milan Bandić ili sam se borio protiv njega? Tako da ne znam o kakvim žetončićima govorite", jasan je Tomašević.

SDP tek treba odlučiti što će Gotovcem, koji gradsku organizaciju vodi manje od godinu dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako budem izbačen, to ću naravno prihvatiti, upravo onako kako to treba prihvatiti svaki član SDP-a. I neću tražiti povrat pretplaćene članarine", rekao je Gotovac.

A Bernardić, onaj koji je to već prošao, kaže: "Ha, znate kako je u SDP-u. Barem današnjem. Kad ne znaš šta ćeš, izbaci nekog iz stranke."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoće li za tom mjerom ponovno posegnuti Grbin, saznat ćemo već sutra kada se sastaje Predsjedništvo SDP-a.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo