MOŽE LI PLENKOVIĆ POČETI SLAVITI ILI IPAK NE? / 'Izvukao se od sramote. Riješili smo se najgore varijante, ali očekujem izbore na jesen'

Image
Foto: Pixsell

HNS je danas objavio kako je odlučio da kreće u pregovore s HDZ-om oko formiranje nove vladajuće većine.

8.6.2017.
7:32
Pixsell
VOYO logo

Image
VELIKI PREOKRET: HN /

S ODLUČIO DA IPAK IDE U KOALICIJU S HDZ-om! Vesna Pusić: 'Ja tu Vladu sigurno neću podržati'

Image
VELIKI PREOKRET: HN /

S ODLUČIO DA IPAK IDE U KOALICIJU S HDZ-om! Vesna Pusić: 'Ja tu Vladu sigurno neću podržati'

Ukoliko se dogovore, doći će do preslagivanja Vlade, a trebali bi se izbjeću prijevremeni parlamentarni izbori. No, hoće li se uistinu priča tako rasplesti?

Ako je vjerovati sudu političkog analitičara Žarka Puhovskog, neće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Možemo očekivati izbore na jesen'

'Plenković se izvukao od sramote da mu HNS odbije suradnju, ali nije dobio dovoljno da ima većinu do kraja godine. I dalje mislim da se mogu očekivati izbori na jesen', kazao je Puhovski za tportal.

Analitičar kaže kako se definitivno radi o političkoj trgovini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ovo je trgovina'

'Oni koji u tome vide novi tip političke kulture su sami nekulturni. Tu se ne radi ni o kakvoj političkoj kulturi, jer se ni do sada nije radilo o ideologijama, nego o tomu da je HNS smatran sa stajališta HDZ-a izdajničkom strankom, koja je izdala nacionalne interese. Kultura po kojoj se izdajničku stranku prima zato da bi se dobilo neto tri mjesta u parlamentu je doista neobičan termin. Dakle, tu se ne radi o kulturi, nego o trgovini. To dvoje ne treba brkati: čak i u dućanima koji prodaju kulturnu robu, radi se o trgovini', smatra Puhovski.

Kakva je to kultura u kojoj netko tko je, primjerice, sedmi na listi ode od onoga tko je prvi na listi, a preko kojeg je ušao u parlament, pita se Puhovski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Plenković se ponaša riskantno'

'To je moguće samo u većinskom sustavu, ako sam ja protiv nekog osvojio mjesto u parlamentu i mogu s njim raditi što hoću. Ali ako sam 7. na vašoj listi, nisam u poziciji da zadržim mjesto ako odlazim od vas. To je elementarno pitanje demokratske kulture, koje je ovdje elementarno prekršeno, dakle ovo je pitanje trgovine i prevare birača', objašnjava Puhovski.

Analitičar smatra kako je još uvijek otvoreno pitanje hoće li HNS podržati Vladu iz parlamenta ili će ući u Vladu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'U potonjem slučaju, obračun s desnicom je potpun i Plenković se ponaša kao da izbora doista neće biti naredne tri godine, a to je jako riskantno', smatra Puhovski.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo