MOŽE LI OTVARANJE GRANICA U EUROPI SPASITI HRVATSKI TURIZAM? / 'Danas je prijelomni dan'; Evo što gosti sada najviše bukiraju

Image
Foto: Pixsell

U prvom dijelu lipnja ostvareno je tek 20 posto lanjskih rezultata u turizmu. Trenutno je u Hrvatskoj 115 tisuća turista

15.6.2020.
22:04
Pixsell
VOYO logo

Od danas Nijemci, Slovenci, Mađari i Austrijanci mogu doći u Hrvatsku bez posebnih uvjeta samoizolacije nakon povratka. Hoće li to spasiti turizam u Hrvatskoj ove godine raspravljali su u emisiji 'U mreži Prvog' Hrvatskog radija pomoćnik ministra turizma Robert Pende, gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga i predsjednik udruženja putničkih agencija pri HGK Boris Žgomba.

"Svakako bi bili zadovoljni što većim brojkama. Raduje nas brojka od više 115.000 turista koji trenutačno borave u Hrvatskoj. Prije dva vikenda smo počeli s 26.000 registriranih gostiju. Danas je prijelomni dan u smislu epidemioloških mjera koje su zapriječene svim gostima koji dolaze s naših najvećih emitivnih tržišta i zbog toga možda i nismo ostvarivali i bolje rezultate proteklih tjedana kada smo se mi već otvorili prema tim tržištima. Ovog trenutka najviše je Nijemaca, Austrijanaca, Slovenaca, pa i Česi", rekao je pomoćnik ministra turizma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dosad ostvareno 20 posto lanjskih brojki

U prvom dijelu lipnja ostvareno je tek 20 posto lanjskih rezultata u turizmu. Trenutno je u Hrvatskoj 115 tisuća turista. Očekuje se velik broj Čeha kad otamo krene vlak prema Hrvatskoj koji će od 30. lipnja triput tjedno voziti do Rijeke.

Iako je Nijemcima domovina preporučia da godišnji provedu u Njemačkoj, interes je i dalje veilk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi će osjetiti poremećaj, pogotovo s njemačkog tržišta. Pretpostavljamo da Nijemci dosta slušaju preporuke, ali su njihovi kapaciteti na Baltičkom moru gotovo već puni. To su deseci milijuna gostiju koji idu prema drugim destinacijama. Zbog situacije koja vlada na tržištima koje su Nijemcima tradicionalna (Španjolska, Portugal ,Italija Grčka, Turska) to su avio destinacije, zračni mostovi još nisu uspostavljeni, a i samo pitanje sigurnosti zbog vraćanja s daleke destinacije. A mi smo dostupni automobilom i mogu se vratiti za par sati automobilom", rekao je Pende.

Gradonačelnik Rovinja: Ohrabrujuće brojke

U Rovnju je trenutno oko 6500 gostiju, rekao je gradonačenik Paliaga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najviše je Nijemaca, domaćih, Austrijanaca i Talijana. Za sada su izostali Nizozemci i Mađari. U ovom trenutku smo na 30% ostvarenih noćenja u odnosu na istom razdoblju lani. To je ohrabrujuće, nadamo se da ćemo u sedmom i osmom mjesecu te postotke i povećati", kazao je.

Žgomba pak tvrdi da je teško predvidjeti što će biti, no neki trendovi se već daju zamijetiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad se govori o njemu, nastojimo predvidjeti neke događaje. Uzevši u obzir situaciju koju dosad nikad nismo imali jako je teško predvidjeti događaje. No neki trendovi se već daju iščitavati. Svjedočimo priljevu gostiju i turističkom prometu. Više od trećine gostiju vezani su uz svoje nekretnine i pokretnine, dakle gosti koji imaju svoj motiv dolaska i koji nisu tzv. komercijalni gosti. Polako idemo ka onome što nam je vidljivo kao mogućnost, mislim na četvrtinu turističkog prometa uzevši u obzir cijelu turističku godinu. Booking kreće, a je li to dinamikom koja će nas zadovoljavati, vidjet ćemo u idućim tjednima", rekao je Žgomba.

Epidemiološka slika nam je prednost

Dobra epidemiološka slika je prednost Hrvatske. "Kao i u svim drugim dijelovima Hrvatske i Istre poštuju se mjere koje su izdali epidemiolozi. Vjerujem da će i gosti poštivati sve, kao i što su ih učili u njihovim državama. Uvjeren sam da možemo odgovoriti novim izazovima, a nadam se većim brojevima od svih prognoza koje su dane", rekao je Paliaga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska je pokazala da se zna nositi s epidemijom i nema dvojbe da naš sustav može i u ovim situacijama, svojim iskustvom nošenja sa zarazom Covid-19, uz prilagodbu sustava, odgovoriti i na te izazove kad su u pitanju i rizici od zaraze", dodao je Pende.

Kaže i kako je izvjesno da će biti novih slučajeva Covida, no ne očekuje se širenje zaraze na pojedinim destinacijama. "Na kraju krajeva imamo i sada malo uvezenih slučajeva", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najviše se bukiraju kampovi i izoliranije jedinice

Žgomba je otkrio što turisti najviše bukiraju. "Gledajući potražnju u ovom trenutku, koja još nije prava u ovom trenutku bookiraju se kampovi, mobilhome-ovi, kuće za odmor koje su izoliranije i da se bookiraju objekti za koje se smatra da neće biti veća gužva, odnosno puno ljudi na manjem prostoru", kazao je.

Iako su mnogi očekivali smanjenje cijena, do tog nije došlo. " I sama preporuka ministra turizma je da se ne mijenja cijena, osobito u privatnom smještaju. Još je malo prerano govoriti o korekcijama cijena. Do 1. srpnja imat ćemo sliku kretanja turističkog prometa, a onda vjerujem da će se jedan dio smještaja i ugostiteljstva tada ili prilagođavati cijenom ili zadržati cijenu uz bolju kvalitetu usluga", rekao je Paliaga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo