GOŠĆA RTL-A DANAS / Mostova zastupnica: 'Morala sam progovoriti zbog svih žena koje su godinama ignorirane'

Ninčević Lesandrić prvi puta nakon istupa pred kolegama, progovorila je za RTL

15.10.2018.
18:35
VOYO logo

Mostova zastupnica Ivana Ninčević Lesandrić prvi puta nakon istupa pred kolegama zastupnicima, odlučila je progovoriti za RTL. 

Jeste li ovo što se danas događa željeli postići svojim istupom? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što je bila poanta javnog komentiranja mog slučaja je da su tisuće žena upozoravale, pisale peticije i otvorena pisma, a nitko ih nije doživljavao i upravo to je bio razlog mog javnog istupa. Nisam očekivala ovakav odjek, ali sam zadovoljna što su sve žene progovorile. Žao mi je što imamo to ružno iskustvo, ali mi je itekako drago i svaka čast svim ženama, ja itekako znam koliko je hrabrosti trebalo za ovo javno reći, neka guraju ovo naprijed jer jedino one ovo zajedno mogu zaustaviti."

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Recite nam jeste li taj dan planirali otkriti svoju intimu ili ste to odlučili u žaru rasprave o ministru Kujundžiću. 

"Davno prije sam odlučila to reći u Saboru jer žene su i prije upozoravale, imala sam ministru potrebu to reći u oči  tako da svi znamo da zna i da ne može reći, kako je prije dva dana rekao, da ne zna za sve ove tisuće žena koje su mu pisale.  Vjerujte, nije bilo lako. Morala sam progovoriti zbog svih koje su godinama ignorirane."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako mislite da će cijela ova priča završiti - kako za vas, tako i za tisuće žena koje su otkrile svoje priče.

"Najmanje je bitno kako će za mene završiti. Poanta ove priče nije jedan slučaj, nego tisuće žena koje ne žele da se ikome više to dogodi. Velika je promjena nastala kada su institucije priznale da imamo problem, prihvatile su činjenicu da žene prolaze kroz mučna iskustva u našem zdravstva i kreću s nekim koracima. I dalje je na ženama ogroman posao da prate sve korake, prate što će ministarstvo poduzeti. Da su institucije nešto htjele napraviti, napravile bi to odavno. Na ženama je posao da prate sve korake i reagiraju ako uoče da nešto nije kako treba."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konkretno, za vaš slučaj danas i ministar Kujundžić prenosi stav bolnice  da lažete. Kako mu odgovarate?

"Meni je interesantno kako je prije neki dan rekao kako nema što dodati na priopćenje KBC-a kojem vjeruje, a sada dva dana poslije šalju unutarnju kontrolu. Takve izjave nije potrebno komentirati, tisuće svjedočanstava su rekle svoje. Svaka osoba koja se usudi demantirati ta svjedočanstva zapravo vrijeđa svaku od žena koje su to prošle".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jeste li ili niste primili anesteziju za provedeni zahvat?  

"Ja na svoje oči nisam vidjela anesteziju, a doktor kaže da sam ju primila, a onda dan poslije kaže da ja možda nisam primijetila anesteziju.  Ja vas pitam ukoliko stvarno jesam primila anesteziju, pa jeste li svjesni koliki tek onda problem otvaramo, kakve to anestezije žene primaju i da li je žene primaju ili se to samo piše, a one se koriste za druge svrhe. Ovo su ozbiljni problemi. Ukoliko je svaka od žena primila anesteziju, a osjetila bol kao ja, onda tek imamo stvarni problem."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo