Bio je itekako uključen / Mostov član radne skupine otkrio: 'Analize smo radili prema Marićevim informacijama iz Agrokora'

Image
Foto: PIXSELL

Na dan kad ga je kontaktirala tadašnja ministrica gospodarstva dogodio se prvi sastanak

23.8.2018.
15:40
PIXSELL
VOYO logo

Nakon što su objavljeni transkripti iskaza Martine Dalić, Ante Ramljaka i Zorana Besaka u USKOK-u, N1 objavio je i iskaz Mostovog člana radne skupine za Agrokor,Zorana Besaka koji otkriva ulogu ministra Zdravka Marića u posredovanju informacija iz Agrokora. 

"U listopadu 2016. Zadruga za etično financiranje podnijela je zahtjev HNB-u za osnivanjem Etične banke te sam ja bio naveden kao kandidat za člana Uprave te banke. Obzirom da sam ja bio zaposlen u Zadruzi 22. veljače 2017. Goran Jeras zaprimio je poziv Ladislava Turčinovića, za kojeg smatram da je istaknuti član Mosta te ga pitao ima li koga da radi due dilligence odnosno dubinsko snimanje TD Agrokor na što me Goran Jeras pitao da li sam ja zainteresiran te obzirom na dugogodišnje bankarsko iskustvo na isto sam pristao", stoji u Besakovom iskazu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadalje tvrdi kako ga je upravo tog dana kontaktirala i tadašnja ministrica gospodarstva i potpredsjednica Vlade Martina Dalić koja ga je pozvala na sastanak u ured gospodina Korunića u prostorijama Intercapital d.d. u Preradovićevoj ulici.

Marić o transkriptima: 'DORH je odbacio kaznenu prijavu, ta je tema zatvorena'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tog istog popodneva Besak se upoznao s ostalim članovima. "Bili su prisutni Tonči Korunić, Tomislav Matić, Ante Ramljak i Branimir Bricelj te smo raspolagali javno dostupnim podacima u vidu financijskih izvještaja te smo vrlo brzo u roku od pola sata izvršili inicijalno dubinsko snimanje i utvrdili velike financijske probleme Koncerna, te smo imali razloga sumnjati da su ti rezultati u stvarnosti puno lošiji od prikazanog", kazao je Besak u iskazu.

Kaže kako su uvidjeli da u koncernu nedostaje puno novaca te da je čitava situacija ekonomski neodrživa. Potom dodaje da su kasnije analize rađene prema podacima koji nisu javno dostupni te su evidentno došli od nekoga iz koncerna. Kasnije je, kaže, doznao da je te dokumente Martini Dalić i Zdravku Mariću dostavio Ivica Todorić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada smo radili na rješavanju problematike TD Agrokor odnosno mogućim rješenjima nisu bili prisutni predstavnici TD Agrokora, međutim koristili smo se mišljenjem i saznanjima ministra Zdravka Marića obzirom da je isti bio dugogodišnji zaposlenik TD Agrokor te bi nam on govorio o eventualnim reakcijama Ivice Todorida za naše prijedloge za rješavanje problematike. Nije mi poznato da bi iz TD Agrokor bila pribavIjana kakva dodatna dokumentacija koja bi unijela neko novo svijetlo", stoji u iskazu.

Objavljeni dijelovi iskaza Martine Dalić USKOK-u, Todorić odmah reagirao: 'Konačno su sve maske pale!'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najmanje 5 do 8 sastanka

Dodaje kako su nakon toga izradili moguće scenarije, od otvaranja stečajnog postupka, preko davanja kredita za likvidnost od strane RH. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ideja o financiranju od strane države bila je kategorički odbačena od strane premijera i ministrice Dalić s argumentom da se radi o privatnoj tvrtki koja se ne može spašavati proračunskim novcem", kazao je.

Uslijedilo je više sastanaka s premijerom, te predsjednikom Mosta, Božov Petrovom, nadalje bio je prisutan i ministar Davor Božinović kao predstojnik kabineta premijera Plenkovića, ministrica Dalić te ministar financija Marić. Bilo je najmanje 5 do 8 sastanka. Dodaje i kako za svoj angažman nije plaćen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uglavnom su se koristili mišljenjima i saznanjima ministra Marića koji je radio u koncernu prije dolaska u Vladu.

"Što se tiče pisanja Zakona, te nomotehničkih pitanja, zadužen je bio primarno odvjetnik Smrček, nama bi se dostavio draft pa bi svatko pisao sugestije, sugestije bi zajedno prošli i tako je nastalo više verzija nacrta zakona. Prilikom izrade nacrta zakona zatražilo se mišljenje prof. Miladina koji se usprotivio odnosno nije se složio sa pisanjem novog zakona te je predlagao da se u okviru postojećih zakona nađe rješenje", rekao je Besak u iskazu kojeg je objavio N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konačan odabir izvanrednog povjerenika

Kako je došlo do konačnog odabira Ante Ramljaka, Besak kaže kako ne zna. Zna samo da je operativno vođenje koncerna preuzeo 10. travnja 2017. čemu je prethodila večera u restoranu 'Fotić' o kojoj su izvještavali mediji. Upravo je nakon te večere, kazao je Besak, završio njegov kontakst s članovima grupe. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nakon 10. travnja 2017. ja ni u jednom trenutku nisam formalno bio angažiran od strane izvanrednog povjerenika, s time da sam mu pomagao neformalno pro bono. Poznato mi je da je kao glavni savjetnik za restrukturiranje odabrano društvo Alix partners, te da je kao podizvođač angažirano društvo Texomanagement d.o.o., te koliko sam ja upoznat, Texomanagement je dalje angažiralo domaće savjetnike i to društvo Altera Corporate finance u kojoj je odgovorna osoba Branimir Bricelj i lntercapital u kojoj je odgovorna osoba Tonči Korunić. Odvjetničko društvo Šavorić nije angažirano za vrijeme izvanredne uprave TD Agrokor. Također, niti Zadruga za etično financiranje prema mojim saznanjima nije angažirana od strane izvanrednog povjerenika", stoji u iskazu.

Odabir Alixpartnersa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Besak je objasnio i proces odabira glavnog savjetnika za restrukturiranje TD Alixpartners. 

"Izvanredni povjerenik Ante Ramljak uputio je poziv za prikupljanje ponuda te je sa najmanje četiri trgovačka društva obavljen intervju. Intervju su provodili članovi skupine koji su radili na izradi Zakona i to Ante Ramljak, sada u svojstvu povjerenika, Tomislav Matić, Branimir Bricelj te Marko Delić ispred Altera corporate finance te ja. Na postavljeno pitanje tko je odredio sadržaj Request for proposal, vjerujem da je to učinio Ante Ramljak i da su mu u tome pomogli ostali članovi grupe, time da ja u taj dio posta nisam bio uključen, tako da ne znam točno kako je Request glasio", rekao je Besak u iskazu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo