MOST O SRBIJI: / 'Otvorili su novo poglavlje pristupnih pregovora za EU, a ne izvršavaju preuzete obveze'

Image

'Dužnosnici hrvatske Vlade i hrvatske žrtve potvrđuju da Srbija ne izvršava te obaveze'

28.6.2019.
14:05
VOYO logo

Most nezavisnih lista osudio je u petak otvaranje novog poglavlja pristupnih pregovora Srbije i EU ustvrdivši kako Srbija ne izvršava preuzete obveze, a postavili su i pitanje "povezanosti izbora Marije Pejčinović Burić za glavnu tajnicu Vijeća Europe uz srbijansku podršku, s neutemeljenim napretkom Srbije u pregovorima". Time se, poručili su s konferencije za novinare, iskazuje nepoštivanje žrtava velikosrpske agresije.

"Ovaj tjedan obilježili su diplomatski uspjesi Hrvatske i Srbije. Glasovanje u Vijeću Europe je tajno, pa ne znamo jesu li srbijanski predstavnici podržali Mariju Pejčinović Burić, ali glasovanje u EU o otvaranju novog srbijanskog poglavlja je jednoglasno, pa pouzdano znamo da je predstavnik Hrvatske podržao otvaranje novog srbijanskog poglavlja" , rekao je politički tajnik Mosta Nikola Grmoja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ne sazivaju se obavezni sastanci za nadzor srbijanskog poštivanja obaveza'

Grmoja je ustvrdio i kako "Plenkovićeva i Vučićeva vlada slave te diplomatske uspjehe, a jedini koji ne slave su hrvatske žrtve srbijanske agresije na čiji račun se izgrađuju međunarodne birokratske karijere i ostvaruju interesi države odgovorne za najveće zločine u Europi od Drugog svjetskog rata".

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Nikola Grmoja

Grmoja je rekao i kako ministrica Pejčinović Burić već dvije godine krši važeću Odluku hrvatske Vlade i odbija sazvati obavezne sastanke vladinog Povjerenstva za nadzor srbijanskog poštivanja obaveza preuzetih pri otvaranju Poglavlja 23. o pristupanju Srbije u EU. Te obaveze Srbije uključuju "brzu dostavu informacija" o nestalim osobama, kao i "omogućavanje pristupa pravdi žrtvama" srbijanske agresije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dužnosnici hrvatske Vlade i hrvatske žrtve potvrđuju da Srbija ne izvršava te obaveze, a ministar Bošnjaković i Sučić, pomoćnik ministra Medveda javno tvrde da Srbija ne surađuje u izvršavanju obaveza preuzetih pri otvaranju Poglavlja 23.", rekao je Grmoja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo