Jedan od glavnih uvjeta / Most inzistira na proglašenju isključivog gospodarskog pojasa, domaći ribari ne misle da je to dobra ideja

Jedan od glavnih uvjeta Mosta za podršku kod sastavljanja Vlade je proglašenje isključivog gospodarskog pojasa na Jadranu. No iako Europska Komisija smatra su proglašavanja zaštićenih gospodarskih zona dobar način upravljanja resursima dio domaćih ribara poručuje da bi takav radikalan čin njihovoj struci donio više štete nego koristi.

1.12.2015.
18:36
VOYO logo

Most je proglašenje gospodarskog pojasa podigao na ključnog pregovaračkog kriterija za podršku mandataru. HDZ i SDP, stranke koje su ga mogle proglasiti proteklih godina, sad se slažu s prijedlogom Mosta za zaštitu Jadrana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To može biti jednostrani potez RH to od nas Europe i očekuje. Možemo tada uvesti u neke mjere i pravila u pitanju transporta i po pitanju plovila koja plove tuda", kazao je Slaven Dobrović (MOST).

Neki smatraju da je MOST to SDP-u namjerno stavio na stol kao nešto što sigurno neće prihvatiti. No Branko Grčić kaže da je SDP otvoren za pregovore o tome. Ipak, upozorava da Hrvatska kao članica Unije baš ne može raditi što hoće bez dogovora sa Bruxellesom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi jesmo za razgovor da se gospodarski pojas primjeni i da se ostvare oni pozitivni efekti te ideje međutim vi znate da je u pregovorima o članstvu sa Unijom definiran određeni okvir kojeg se mi kao članica u principu pridržavamo", poručio je potpredsjednik Vlade Branko Grčić.

HDZ pak poručuje da Bruxelles nije nikakva prepreka u proglašavanju pojasa, a ribari su oko proglašenja pojasa podjeljeni pola-pola. Dio njih smatra da bi otvoreni sukob sa talijanima koji u tom pojasu love skoro 70 posto svoje ribe, Hrvatskoj u konačnici politički donio više štete nego koristi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Te se smatra da bi se tu Hrvatskoj nanijelo više štete nego koristi ako bi se tu išlo trenutno i mislim da je to tema za neko drugo vrijeme da se o tome razmišlja", kazao je Mato Oberan, predsjednik Ceha za ribarstvo Hrvatske obrtničke komore.

Ribari kažu da Hrvatska u području van 12 milje od obale lovi svega jedan posto ukupnog ulova. Hrvatska je inače već proglasila Zaštićeni ekološko ribolovni pojas koji se odlukom Sabora iz 2008 ne primjenjuje na države članice Unije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo