traži se kompromis / Most i HDZ bez zajedničkog stava oko Ine: Rafinerija Sisak i 650 radnika bez budućnosti?

HDZ i Most nikako naći kompromis oko Ine, koja je već srušila jednu Vladu, a mogla bi, kako doznajemo, dobro protresti i aktualnu

23.10.2016.
9:06
VOYO logo

U trenutku kada predsjednik Sabora Božo Petrov preko medija šalje jasnu poruku da od svojih stavova u Vladi oko Ine neće odustati, pa ni pod cijenu da Most postane oporba, usuglašavanje stavova oko domaćeg naftnog diva traje. 

Istovremeno, sve upućuje da se gasi sisačka Rafinerija i da su za 650 radnike već spremne otpremnine. Međutim, sindikalisti u takav scenarij ne vjeruju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naravno da je ovo jedan spin koji ima za cilj uplašiti radnike, mi govorimo: pogledajte papire, imamo ekonomsku opravdanost, imamo pozitivno poslovanjem,. Nema razloga za drugim opcijama ili otpuštanjem radnika", kazao je Predrag Sekulić, predsjednik sindikata Nova solidarnost.

No, već se spominju i konkretni iznosi otpremnina od 250 do 300 tisuća kuna koje bi radnici sisačke rafinerije dobili 2018. godine. Paralelno s tim, u rafineriji ne miruju, nego nastoje unaprijediti proizvode pa su predstavili gorivo s više od sto oktana koje se u Hrvatskoj može proizvoditi jedino u Sisku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ima ekonomsku isplativost i kvalitetom zadovoljava sve ekonomske norme u bezolovni motorni benzin sa više od 100 oktana. To je još jedan dokaz naše stručnosti. Uz isplativost u poslovanju, svakako nema razloga za nikakvim zatvaranjem Siska", tvrdi Sekulić. 

MOL je obećao uložiti u modrenizaciju rafinerija, u Sisku je uloženo tek u ekologiju, u Rijeci nešto više, no daleko je to od obećane modernizacije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očito je da se MOL ne ponaša kao strateški partner. Mi ćemo morati sačekati arbitražu. Ako MOL ne bude poštivao svoje ugovorne obveze, postupit ćemo traženju novog strateškog partnera koji će razvijati Inu", istaknuo je zastupnik Mosta Nikola Grmoja. 

Iako je predsjednik Uprave MOL-a Hernadi izjavio da je za njih 'Ina više prošlost', o mogućnosti novog partnera koi bi zamijenio mađarski MOL, premijer Andrej Plenković, čini se, ne razmišlja.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što je važno su naši strateški interesi, poštivanje dosada postignutih sporazuma i ispunjavanje obveza kad je riječ o modernizaciji rafinerije i u Sisku i u Rijeci. Hrvatska će vlada na tome inzistirati, to sam rekao nebrojeno puta", kazao je premijer.

Alarm Siščanima je bilo i prevoženje nafte za obradu u Rijeku. Iako su u Ini i Molu tvrdili da je to bilo samo radi testiranja, neslužbeno se spominje prevoženje dodatnih količina nafte tijekom studenog ponovno na adresu riječke rafinerije, koja je u subotu bila pod obustavom jer je izbio požar u postrojenju.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posjetili smo obitelj koja zbog mogućeg gašenja Rafinerije u Sisku strepi za svoju budućnost.  Razgovor pogledajte u video prilogu.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo