MORH ODGOVARA IDS-u: / Pozivi za pričuvu nemaju veze s izbjegličkom krizom

Image
Foto: PIXSELL, Željko Lukunić

Sukladno Planu obuke razvrstane pričuve Hrvatske kopnene vojske za 2015. godinu u listopadu će se provesti obuka ključnoga osoblja i vojno stručnih specijalnosti pričuvnika 4.

25.10.2015.
19:25
PIXSELL, Željko Lukunić
VOYO logo

IDS je u nedjelju zatražio da Ministarstvo obrane hitno objasni zašto su ovih dana na adrese građana Istre počeli stizati pozivi za vojnu pričuvu uz tvrdnju kako se ljude prisiljava da ostave svoje poslove i odazovu se pozivu bez ikakvog obrazloženja.

Image
IDS PITA MORH: /

Tko i zašto ovih dana poziva građane Istre u vojnu rezervu?

Image
IDS PITA MORH: /

Tko i zašto ovih dana poziva građane Istre u vojnu rezervu?

Dugoročna planska aktivnost

MORH navodi kako je riječ o planskoj aktivnosti sukladnoj Dugoročnom planu razvoja Oružanih snaga RH, odnosno dugoročnom projektu ustrojavanja pričuve prema kojem bi se tijekom idućih deset godina u pričuvnim postrojbama ustrojilo do 20.000 razvrstanih pričuvnika te da ona nije u nikakvoj vezi s izbjegličkom krizom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističe kako ovaj put nije planirano pozivanje i smotriranje cijele postrojbe, nego samo ključnoga zapovijednog osoblja i osoblja s kritičnim vojno-stručnim specijalnostima.

"Obuka se provodi u cilju stjecanje znanja vođenja i procesa vojnog donošenja odluka, novih sposobnosti za ključno osoblje (zapovjedni kadar), kao i uvježbavanje specijalističkih vojnih vještina za kritične vojno-stručne specijalnosti razvrstanih pričuvnika", napominje MORH i dodaje kako je riječ o obuci koja je nastavak sustavne obuke razvrstane pričuve u 2015. godini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istra došla na red

Do sada je, podsjeća, provedena obuka 1. pješačke bojne 2. pješačke pukovnije Osijek u vojarni "Dračice" u Đakovu, obuka zapovjedništva 2. pješačke bojne Zagreb u vojarni „Marko Živković“ na Plesu, te 1. pješačke bojne 6. Pješačke pukovnike u „Kuparima“ kod Dubrovnika.

Prije obuke ključnog osoblja, u studenom 2014. provedena su i smotriranja, odnosno postrojavanja pričuvnog sastava u Osijeku, a nakon toga u Dubrovniku, poručio je MORH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo