MORH O SMRTI VOJNIKA / Sve je u procesu istraga: 'Nijedan ovaj slučaj nije povezan, nijedna prerana smrt nije počinjena u prostorima vojarni'

Image
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Državni tajnik Ministarstva obrane Branko Hrg, direktor Glavnog stožera Oružanih snaga general-bojnik Ivica Olujić i vojna psihologinja bojnica Marcela Kovačić Tomac održali su konferenciju za medije povodom smrti pripadnika HV-a

20.7.2021.
15:02
Matija Habljak/PIXSELL
VOYO logo

Povodom smrti pripadnika Hrvatske vojske u Ministarstvu obrane RH održana je konferencija za medije na kojoj su nazočili državni tajnik Ministarstva obrane Branko Hrg, direktor Glavnog stožera Oružanih snaga general-bojnik Ivica Olujić i vojna psihologinja bojnica Marcela Kovačić Tomac.

"Svi mi izražavamo sućut zbog smrti vojnika, kazao je uvodno Branko Hrg. Ministarstvo je već izdalo priopćenje", kazao je Hrg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Možemo samo ponoviti da niti jedan ovaj slučaj i niti jedna ova smrt vojnika i vojnikinja, nije vezana uz službu. Nije počinjen u prostorima naših vojarni i nije vezan uz službu", istaknuo je Hrg.

Image
STRADALA JE IZVAN SLUŽBE /

Još jedna smrt u Oružanim snagama RH: Nakon brojnih smrtnih slučajeva vojnika, oglasio se i MORH

Image
STRADALA JE IZVAN SLUŽBE /

Još jedna smrt u Oružanim snagama RH: Nakon brojnih smrtnih slučajeva vojnika, oglasio se i MORH

"Živimo u vremenu u kojem su stresovi pojačani", nadodao je Hrg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve skupa je u procesu istraga, a ono što bih vas zamolio jest da imamo o vidu da se radi o ljudima, o obiteljima, i da im mi možemo pomoći da ne iznosimo nikakve detaljne podatke o bilo kome, jer se radi o privatnim osobama", rekao je.

Ove godine više samoubojstva nego inače

"U ime načelnika Glavnog stožera i svih pripadnika oružanih snaga izražavam sućut obiteljima vojnika. Samoubojstva u oružanim snagama smatraju se težim oblicima izvanrednih događaja. 2011. godine nije bio niti jedan slučaj samoubojstva vojnika, ostalih godina do danas je bilo slučajeva. Godišnje su se kretala od 1 do 4. Ove godine imamo 5 samoubojstava", rekao je direktor Glavnog stožera Oružanih snaga general-bojnik Ivica Olujić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Samoubojstva su počinili pripadnici koji su u svim kategorijama, nadodao je. Počinjena su u tri slučaja vješanjem a u dva slučajeva uporabom vatrenog oružja, pištoljem i aktiviranjem ručne bombe", rekao je.

Od samog ulaza postoji sustav prevencije u Oružanim snagama, rekla je vojna psihologinja bojnica Marcela Kovačić Tomac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prije školovanja kandidati prolaze psihologijsko testiranje. Sa nekima od njih se provode i intervjui", kazala je.

"Postoji i prva psihološka pomoć, kao i krizna psihološka pomoć. Vojnici se uvijek mogu obratiti za pomoć", izjavila je Kovačić Tomac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Psihologa imamo dovoljno. Dovoljno, nekoliko desetina. Imamo katedru i značajan broj psihologa, više od deset, koji su časnici i koji su u osnovi psiholozi", rekao je Olujić.

"Bavili smo se uzrocima, još tijekom školovanja, izučava se da samoubojstvo nije poželjno ponašanje. Izučavaju se i ostali oblici nepoželjnog ponašanja, ovisnost, nasilje u obitelji… Ovi slučajevi nisu zatražili pomoć. U zadnjih 15 godina imali smo od 1-4 slučajeva samoubojstva, 2011. je bilo nula", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ozbiljni su razlozi zašto su neki od ovih ljudi počinili samoubojstvo. U nekim događajima su ostavljene određene poruke, pisma i oni pomažu da shvatimo što se dogodilo", rekao je.

"Nemam uvid u sve istražne radnje. Ni u jednom slučaju, koliko znam, nije u pitanju ovisnost o drogama. Slučaj vojnika koji su bili pozitivni na droge nije povezan s ovim slučajem, nema indikacija", odgovorio je na pitanje ima li povezanosti s drogom u slučajevima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skandal s drogom

"Stegovni postupak traje. Daljnji koraci se vode u skladu s propisima. Sigurno je da se te radnje sad intenzivno poduzimaju i osobe koje su bile pozitivne na drogu neće moći ostati u oružanim snagama. To će tako biti. Provjere će se nastaviti. Ne mogu reći da je ovo jedini slučaj, to je jedini slučaj za koji znamo", kazao je Olujić.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo