MORH ŠOKIRAO SLAVONCE: / 'Traže da se javim radi ratnog rasporeda, supruga predlaže da se pakiram za Njemačku'

Image
Foto: Scranshoot/Street view

Slavonci su ostali nemalo zatečeni kada su im ovih dana pristigli pozivi iz MORH-a prema kojima se moraju javiti radi priopćavanja ratnog rasporeda.

11.8.2016.
23:12
Scranshoot/Street view
VOYO logo

Tridesetogodišnji Županjac ostao je zatečen i neugodno iznenađen kada mu je prije nekoliko dana stigao poziv iz Ministarstva obrane, Područnog odsjeka za poslove obrane Vukovar, da se javi u Ured državne uprave "radi priopćavanja ratnog rasporeda u postrojbu OSRH", piše Glas Slavonije. U pozivu stoji prijetnja da ne odazivanje za sobom povlači i kaznenu odgovornost prema Zakonu o obrani te kaznu u visini i do 5000 kuna.

"Što se to događa? Kakav ratni raspored? Moram priznati da mi nije bilo nimalo ugodno pročitati tu formulaciju. Supruga se odmah uspaničila i već me danima opsjeda s pričom da spakujemo kofere, uzmemo djecu pod ruku i krenemo za Njemačku, jer tko zna što se to kod nas sprema", požalio se Županjac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovor na njegova pitanja dali su u MORH-u navodeći kako je riječ o redovnoj aktivnosti ažuriranja podataka vojnih obveznika. Točnije, riječ je o pozivanju razvrstanih pričuvnika, odnosno osoba koje su odslužile vojni rok, ili bile na dragovoljnom vojnom osposobljavanju, ili u djelatnoj vojnoj službi i određena im je vojno stručna specijalnost zbog daljnjeg ustrojavanja pričuvnih postrojbi OS RH.

Takve aktivnosti u rujnu će se provoditi u Đakovu, Valpovu, Vukovaru, Županji i Vinkovcima. U MORH-u navode da je ustrojavanje pričuvnog sastava OS RH počelo krajem 2014. godine, a tijekom idućeg desetogodišnjeg razdoblja planirano je s nastavkom tog procesa te ustrojavanjem dvanaest pričuvnih postrojbi koje će obuhvatiti 20.000 pričuvnika. Dosad su već ustrojene u Osijeku i Dubrovniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo