TUŽNI PRIZORI / More izbacilo uginule glavate želve na Sakarunu. Ne zna se što im se dogodilo

Dok se ne napravi obdukcija u Centru za oporavak morskih kornjača u Puli ili na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu, nećemo znati što je pravi uzrok uginuća glavatih želvi, ističe Perić

12.2.2024.
19:08
VOYO logo

Šokantni prizori kod Dugog otoka. Na plažu Sakarun more je izbacilo desetak uginulih odraslih jedinki glavatih želvi.

”Oko 12 komada i to osobito su kao može se reći kapitalci negdje oko circa 50 kila može se reći kao konvoj tih glavatih želvi”, govori Vedran Petešić iz Dugog otoka koji je i snimio uznemirujući prizor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na obalu ih je izbacilo olujno jugo. Ista je scena već viđena i ranije, također u zimskim mjesecima.

”To su valovi otprilike 3,4, metra. Ta sama uvala čini takvu reakciju ogromnog vala. Jednostavno one se od tog plitkog mora i pijeska ne mogu izvući jednostavno su izbačene na obalu kao olupine”, kaže Petešić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U zimskom razdoblju najviše posla imaju u pulskom centru za oporavak morskih kornjača. Njihova biologinja Karin Spiech kaže da uzroci mogu biti razni, ali i kako je neobično da tako velike jedinke uopće borave u plićaku.

Image
najezda /

More izbacilo još dvije glavate želve na zadarsku obalu: njihovo zdravstveno stanje neizvjesno!

Image
najezda /

More izbacilo još dvije glavate želve na zadarsku obalu: njihovo zdravstveno stanje neizvjesno!

Uzrok smrti se utvrđuje

”Neke djeluju kao da su već duže vremena boravile u moru uginule. Da li je to jugo koje ih je donijelo sa sobom s obzirom da je baš pozicija i područje tog Saharuna tako da bi baš južni vjetar lijepo mogao donijet i smeće i uginule životinje. Ili su one bile uklopljene u samu klopku u tom području da su obitavale i hranile se u tom plićaku".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uzrok smrti se utvrđuje. Nije isključena ni mogućnost da su stradale u ribarskim mrežama ili u susretima s plovilima.

Riječ je strogo zaštićenoj vrsti, a prije desetak godina u Jadranu ih je bilo oko 10 tisuća. Taj je broj rastao pa mjesta za uzbunu u ovom trenutku nema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Značajni pokazatelj toga svega je i u svijetu jest crvena lista zaštite koja je podigla nivo kategorizaciju na najmanje zabrinjavajuće u našem Mediteranu tako da stvarno jedinki ima i velika je brojnost”, umiruje biologinja Spiech.

Iz Zadra stižu u Zagreb na Hrvatski veterinarski institut gdje će obdukcija pokazati pravi uzrok uginuća - glavatih želvi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo