MORATE LI KOMUNALNOG REDARA PUSTITI U VAŠE DVORIŠTE? / Provjeravat će je li vam pas mikročipiran, evo što o tome kaže Ustav

Image
Foto: PIXSELL

'Komunalni bi redar prekršio Ustav ako bi ušao bez sudskog naloga. Ustav je jači pravni propis u odnosu na Zakon i u primjeni ima prednost.'

13.6.2018.
17:53
PIXSELL
VOYO logo

Grad Osijek održava radionice kojima je cilj građane upoznati s odgovornošću i obavezama radi zaštite i načina postupanja sa životinjama, te im približiti uvjete koji su potrebni za zaštitu životinja u skladu sa Zakonom o zaštiti životinja. No na dosadašnje radionice nitko od građana nije došao.

Komunalni redari će pregledavati dokumente o životinjama?

Prema navedenom Zakonu, vlasnici kućnih ljubimaca moraju komunalne redare pustiti ulazak u prostore u kojima drže kućne ljubimce. Moraju im na pregled dati isprave i dokumentaciju, a komunalni redar mora moći provjeriti i je li, primjerice, pas mikročipiran. Mnogi su zbog toga nezadovoljni i tvrde da nije u redu da komunalni redar ulazi u njihove privatne prostore, piše Glas Slavonije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voditelj Odsjeka komunalnog redarstva Ivica Šiškić kaže da je sve unutar ovlasti komunalnih redara.

'Zakon o zaštiti životinja, donesen 2017. godine, omogućuje im ulazak u privatne prostore i dok se eventualno zakon ne promijeni, to vrijedi. U slučaju da netko ne dopusti komunalnom redaru ulazak u prostor u kojemu drži kućnog ljubimca, on može tražiti asistenciju policije', kaže Šiškić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Može li provjera mikročipiranja psa biti iznimka?

S druge strane, u tom bi se slučaju radilo o kršenju Ustava, koji je ipak iznad zakona. Stručnjak za ustavno pravo na Pravnom fakultetu u Osijeku Mato Palić kaže da se ni u čiji dom ne smije ući bez sudskog naloga.

Postoje samo tri iznimke, a to je kada se nekoga mora uhititi, uloviti počinitelja kaznenog djela ili pak ukloniti ozbiljnu opasnost za život i zdravlje ljudi i imovinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Prema mom mišljenju, komunalni bi redar prekršio Ustav ako bi ušao bez sudskog naloga. Ustav je jači pravni propis u odnosu na Zakon i u primjeni ima prednost, odnosno ako neki propisi različito uređuju ista pitanja, onda je glavni onaj koji ima jaču pravnu snagu. Problem je u ovom slučaju o očitom pravnom neredu, pri čemu se ne vodi računa o cjelini pravosuđa. Samo sud može odrediti da se određeni prostor pretraži i onda daje iznimku, no pitanje je može li iznimka biti provjera mikročipiranja pasa. I policija ne smije ulaziti bez naloga, izuzevši iznimke čl. 34 Ustava Republike Hrvatske', pojašnjava Palić za Glas Slavonije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo