MORAO SE ODREĆI SVEGA: / Splitski liječnik kaže da je bankrot jedini način za izlazak iz dužničkog ropstva

Image
27.12.2016.
6:57
VOYO logo

Rastava braka, alimentacija i novi neplanirani životni uvjeti, doktora Tomislava Prskala doveli su u situaciju da kredite više ne može vraćati, piše Dnevnik.hr. Banka je odbila reprogram duga, a nakon sedam godina života s blokiranim računom našao se pred zidom.

Image
OSOBNI BANKROT: /

Prezaduženim građanima omogućava novi početak, ali nije čarobni štapić

Image
OSOBNI BANKROT: /

Prezaduženim građanima omogućava novi početak, ali nije čarobni štapić

Odlučio je da mu je dosta i početkom godine pokrenuo postupak osobnog bankrota.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sada živim od zaštićenog dodatka koji je 3800 kuna i mogu vam reći da s ponosom ističem da kao liječnik bez dana bolovanja funkcioniram", poručuje.

No taj ginekolog prvo se morao odreći svega što je imao. "Biti bez automobila, biti s ograničenim brojem impulsa na mobitelu, ne biti u mogućnosti kupnje garderobe, stručnog usavršavanja za koje isto tako treba novac je teško", naglašava Prskalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rok kušnje od pet godina

Tako će morati izdržati punih pet godina, koliko traje rok kušnje. Ipak, unatoč gotovo 330 tisuća blokiranih u Hrvatskoj, kroz isti proces oslobođenja dugova pristalo je proći samo njih 0,2 posto.

Točnije, osobni bankrot do sada je proglasilo 714 građana. Najviše ih je iz Zagreba - 383, slijede 64 Osječana, te 48 stanovnika Pule. Mizeran odaziv u proteklih godinu dana posljedica je nedovoljne informiranosti dužnika, smatra stečajni upravitelj Ivan Rude.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ljudi nemaju previše interesa ili volje ili ne znaju, iako svatko ima pravo tko je dužan više od 30 tisuća kuna pokrenuti osobni bankrot", smatra on.

"Blokiranima bih poručio - uđite u osobni bankrot ako nemate nekretnina, ako je vaš dug nenaplativ, jer je to jedini način izlaska iz vašeg dužničkog ropstva", savjetuje na kraju Prskalo. Kandidata nažalost ima napretek, jer je dug blokiranih već premašio iznos od 40 milijardi kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo