tenzije i nezadovoljstva / Morali na doradu zbog svakakvih propusta: Ovih pet nacrta uzburkalo je duhove u Hrvatskoj

Image
Foto: PIXSELL

Donosimo pregled nacrta koji su povučeni na doradu nakon jakog pritiska javnosti

10.7.2018.
10:55
PIXSELL
VOYO logo

Nacrti su nam, čini se, trn u oku. Nema nacrta u posljednje vrijeme koji nije povučen na dodatnu obradu i bilo bi to sve legitimno da svaki nacrt do sad nije uzburkao sve duhove u Hrvatskoj.

"Nema djece, nema ni obitelji"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjetimo se samo prijedloga Obiteljskog zakona - ako nema djece, nema ni obitelji, definicija je iz nacrta prijedloga Obiteljskog zakona koja je izavala pravu buru. Na noge su se digli građani, aktivisti, oporba, ali i vladajući. Nacrt je povučen iz javne rasprave u manje od 24 sata. Tada su i iz udruge Adopta napomenuli kako je sporan nacrt imao nekoliko propusta:

"Novi nacrt obiteljskog Zakona sigurno mora uključivati izmjene OIBA djeteta nakon posvojenja, nemogućnost biološkom roditelju pristup podacijma o posvojenju i isto nemogućžnost povrata prava roditeljstva djetetu koje posvojeno", upozorila je Diana Topčić-Rosenberg, predsjednica udruge Adopta. Premijer Andrej Plenković najavio je da će nova verzija "biti po najvišim europskim standardima". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zdravstvena zaštita vuče se u propast"

Prijedlog zakona o zdravstvenoj zaštiti naišao je na neodobravanje Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) i to u dijelu koji se dotiče primarne zdravstvene zaštite (PZZ) iz razloga što odstupa od osnovnog teksta zakona o kojem je završila javna rasprava. U javnom priopćenju kojeg je KoHOM uputio ministru Kujudžiću ističu: "Potpuno se odstupilo od osnovnog teksta i ideje zakona te je primarna zdravstvena zaštita prevarena i vuče se u propast, a obećanja ministra i premijera da će ukloniti diskriminacijske elemente su odbačena". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, ističu kako dosadašnji model uistinu nije dobar jer se u njemu doktori silom zadržavaju u domovima zdravlja, a u kojima ravnatelji tih domova opravdavaju njihovo postojanje organizacijom zdravstvene zaštite tamo gdje nitko neće raditi. Uputili su kritiku da je stanje na terenu sve lošije i lošije, a zdravstvena skrb pacijentima sve nedostupnija. Od ministra Kujundžića zatražili su da ponudi kvalitetnije uvjete rada inače će ga držati odgovornim za krah primarne zdravstvene zaštite.

"Pacijentima su smanjena prava"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nacrt prijedloga Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na bolničku medicinsku rehabilitaciju i fizikalnu terapiju u kući također je došao na metu kritika. Naime, prijedlogom za kojeg se savjetovanje zaključilo 8. lipnja ove godine odlučeno je kako će se smanjiti broj sati fizikalne terapije za najteže oboljelu nepokretnu djecu i odrasle s gotovo pet puta tjedno kroz čitavu godinu na tri puta tjedno u samo četiri mjeseca godišnje. Prijedlog izmjena nije još fiksan, no Goran Cvetojević iz Udruge fizioterapeuta istaknuo je još početkom lipnja kako bi se tim prijedlogom smanjila prava pacijentima u Republici Hrvatskoj.

"Mi kao udruga upozoravamo na taj problem objašnjavajući da nije cilj smanjivati pacijentima prava nego povećavati broj fizioterapeuta zaposlenih na toj djelatnosti.
Na taj način ne samo da bi pacijenti lakše ostvarili pravo na liječenje, nego bismo imali puno učinkovitiji sustav nego što je to dana", izjavio je za Vijesti.hr. Nadodao je kako izmjenom pravilnika dolazimo u apsurdnu situaciju gdje HZZO na osnovu medicinske dijagnoze određenom pacijentu uskraćuje ili ostvaruje pravo na fizikalnu terapiju u kući. Iz Udruge fizioterapeuta smatraju kako se pravo na liječenje fizikalnom terapijom u kući treba definirati na osnovu funkcionalnog statusa svakog bolesnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vlada nespretno provodi reformu"

Zbog nacrta mirovinske reforme nekoliko se puta održavao sastanak. Potpredsjednik Hrvatskog sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić izjavio je u nekoliko navrata da se radi samo o "radnom nacrtu", ali da će podržati sve što će ići u korist hrvatskih građana i sve što će rasteretiti proračun, a u korist umirovljenika, sadašnjih i budućih. No, kritičari reforme smatraju da je najspornije slabljenje 2. stupa. Čelnik HSLS-a Darinko Kosor uvjerava da je 2. stup siguran. Kako je izjavio, prijedlog je da se sredstva prebace u proračuni i da svi prijeđemo u prvi stup - dok je to najlaški prijedlog, kaže, isto je i najteže održiv za buduće generacije. Iz SDP-a su ocijenili da Vlada jako nespretno provodi reformu te da se sve svodi na "pretakanje šupljeg u prazno". Nacrt Zakona trebao bi uskoro ići na javnu raspravu, a konačna verzija očekuje se na jesen pod uvjetom da se vladajući usklade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Učitelje se diskriminira"

Posljednji, ali ne i manje bitni nacrt dotiče se izmjena i dopuna Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi. Mnogi učitelji kritizirali su ministricu Blaženku Divjak jer smatraju da ih se izravno diskriminira. Naime, sporna je odredba iz Članka 29. kojim se izmjenjuje postojeći Zakon, a prema kojemu se učitelje dovodi u nepovoljan položaj rangirajući kadar učiteljskih fakulteta s dvopredmetnim studijima. Jedna je učiteljica (podaci poznati redakciji) za Vijesti.hr ustvrdila kako su učitelji od 2002. pa do dana prema Pravilniku bili ravnopravni s profesorima, no prvi put se u 2014. godini "proguralo da diplomirani inženjeri s položenim pedagoškim predmetima mogu predavati u osnovim školama. U samo četiri godine novim Zakonom postaju stručniji od učitelja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogi su se učitelji aktivirali putem društvenih mreža i progovorili o ovom problemu, a u prigovoru kojeg su poslali različitim institucijama, zahtijevaju brisanje sporne točke koja se "pokušava progurati ispod stola i preko noći".

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo