Moju su kći otjerali iz škole, jer ne zna matematiku

'Ana' je vrlo dobra učenica, ne bježi s nastave, uz Klasičnu gimnaziju u Zagrebu pohađa i glazbenu školu, vrijedna je. No sve to očito nije dovoljno. Naime, ne zna matematiku.

1.10.2010.
19:27
VOYO logo

Maturantica zagrebačke Klasične gimnazije, koju Jutarnji list za potrebe teksta zove Ana, nije problematična učenica, ne markira, nema opomena, ni ukora. Štoviše, svi je hvale da je dobra i pristojna.

Prema riječima njene profesorice Maje Šupe Družetić, Ana je vrlo dobra učenica, te je uz Klasičnu gimnaziju pohađala i Glazbenu školu. Ne ide joj jedino matematika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju 3. razreda prof. Šupe Družetić Anu je na polugodištu srušila iako je iz matematike imala dvojku. Navodno nije dobro naučila tri poglavlja iz drugog polugodišta. Nisu je pustili ni na drugom roku, pa ni na trećem koji su za nju organizirali u rujnu. Na kraju su joj ipak dali dva, pod uvjetom da 4. razred gimnazije nastavi u nekoj drugoj školi! To su, tvrde, učinili za njezino dobro.

Jutarnji list piše kako je vrhunac licemjerstva preporuka koju je 23. rujna Klasična gimnazija poslala Aninoj novoj školi, s molbom da je prime "kako bi ona vratila povjerenje u sebe i svoje sposobnosti". Potpisale su je školska pedagoginja i Anina razrednica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opisujući Anu kao "aktivno i vrijedno dijete, smireno i nenametljivo", Klasična gimnazija hvali se time da je Ana pri upisu u 1. razred bila treća na listi. Najšokantnija je ipak rečenica u kojoj se škola bavi Aninom obiteljskom situacijom pa pišu: "Na žalost, prilike u kojima djevojka živi su nezavidne s obzirom na zdravstveno stanje majke i činjenicu da je ostala bez oca". Ni riječi o tome da Ana po njihovim mjerilima ne zna dobro matematiku.

Anina situacija duboko je dirnula njezine prijatelje i dio profesora. Zašto se Ana na kraju školovanja morala odvojiti od prijatelja u razredu s kojima je provela tri godine, nije jasno ni njenoj majci, koja je inače teški srčani bolesnik. Tim više što je u razredu bilo učenika koji su i na polugodištu i na kraju godine imali jedan iz matematike. Za razliku od Ane, oni su ostali u toj školi, piše Jutarnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se točno dogodilo i je li Ana imala uvjete za ocjenu dovoljan ispitat će prosvjetna inspekcija. Ministarstvo će ispitati i zašto 70 posto učenika te škole mora ići na instrukcije iz matematike.

Odgovarajući na pitanje zašto su Ani dvojku iz matematike uvjetovali odlaskom iz škole ravnateljica Anđelka Dukat je kazala da je to za njeno dobro te da je i njoj žao djevojke. "Da sam ja bila u poziciji profesora, dala bih joj dva i da ništa nije znala", kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Ministarstvu obrazovanja su šokirani. "Prvi put čujem za takvo što. Pozitivna ocjena ne može se ni sa čim uvjetovati. Ako je bilo sumnji u kriterije ocjenjivanja, ravnateljica škole morala je odmah pozvati nadzor", izjavila je za JutarnjiVesna Hrvoje-Šic, ravnateljica Uprave za srednje školstvo.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike