JAVNA TAJNA / 'Moja plaća policajca nije bila dovoljna za hranu. Kao zaštitar u klubu zaradio bih je za vikend'

Je li interventni policajac, koji je ranjen u splitskom klubu dok je bio izvan službe, zapravo radio kao zaštitar?

21.7.2019.
18:42
VOYO logo

Policija tek treba utvrditi što se događalo kobne večeri u kojoj su, uz policajca, nožem ozlijeđena još trojica muškaraca te što je njihov kolega radio tijekom napada. No da mnogi policajci zbog niskih plaća u slobodno vrijeme rade kao zaštitari u klubovima, i to bez odobrenja nadređenih, javna je tajna.

Policajac koji je ranjen u splitskom klubu izvan je životne opasnosti. Još je u bolnici pa u policiji tvrde nisu obavili sve razgovore i utvrdili što je radio tijekom napada u jednom noćnom klubu dok je bio izvan službe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, neslužbeno doznajemo kako mnogi policajci izvan radnog vremena rade i kao zaštitari. Time se na početku svoje karijere, priznaje, bavio i stručnjak za sigurnost Dario Žepina, umirovljeni policajac: ''Plaću koju sam imao tada nije bila dostatna da se prehranim, a kamoli da bih bio podstanar u gradu Zagrebu i da bih mogao bilo što drugo. Ja sam to odrađivao u počecima svoje karijere, radio sam po raznoraznim klubovima. Jedan vikend bio bi dovoljan da zaradim više nego svoju tadašnju plaću''.

Prosječna plaća policijskog službenika s 10 godina staža kreće se od 5600 do 5800 kuna, u što je uračunat i prekovremeni i rad noću, kažu u Sindikatu policije. Nemaju, kažu, informacije o tome da njihove kolege nakon posla rade kao zaštitari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić upozorava: ''Netko bi se u Ministarstvu trebao zapitati, kao i u Vladi Republike Hrvatske: ako radi takve poslove, to je znak za uzbunu; ako policajci rade u fušu, to znači da imaju jako niske plaće i mizerna primanja''.

Jagić kaže da bi svaki početnik trebao imati plaću od najmanje 7000 kuna. Zauzima se za izmjene Pravilnika koji će točno definirati što policajac smije, a što ne smije obavljati izvan svoga radnog vremena. Mnogi se zato zauzimaju da se policiji kao i u drugim zemljama dopusti obavljanje zaštitarskog posla na kojem se, kažu oni koji su se time bavili, može dobro zaraditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Sve zavisi od rizika. Po narodnjačkim klubovima ti iznosi idu do 300, 400, 500 eura. Po pristojnim klubovima to je 150, 200 eura noć. Sad uzmite da prosječan policajac ima oko 650 eura primanja pa vidite da on za jedan vikend gotovo zaradi svoju sadašnju plaću''.

Iz MUP-a poručuju da za obavljanje bilo kojeg posla uz onaj policijski treba dozvola glavnog ravnatelja. U suprotnom svaki njihov policajac podliježe disciplinskoj odgovornosti, a ona može varirati od novčane kazne pa do otkaza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo