AFERA ZNANOST / Moguć gubitak 50 milijuna eura: znanstvenici kazneno prijavili Šustarovog pomoćnika

Najbolji od najboljih, svjetskog glasa s hrvatskom adresom podnijeli su kaznenu prijavu DORH-u protiv pomoćnika ministra znanosti Kreše Zadre

1.7.2016.
19:18
VOYO logo

Genadij Razdorov i Jerko Štambuk, inžinjeri molekularne biologije, dvojica su od tristo mladih znanstvenika čiji posao visi o niti. 50 milijuna eura daje Europa, a Hrvatska ne raspisuje natječaj. 

"Ovo je jako tužno za hrvatsku znanost s obzirom na to da su hrvatski znanstvenici morali odlaziti u svijet", kaže Genadij. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče ovih novaca, oni su trebali biti iskorišteni za nastavak onoga što do sada radimo", dodao je Jerko. 

Zato su voditelji deset Centara izvrsnosti podnijeli kaznenu prijava protiv pomoćnika ministra znanosti Kreše Zadre. Kazneno djelo zlouporaba položaja i ovlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prošlo je skoro pola vremena u kojem moramo potrošiti ove novce koje su iz proračuna EU planirane za RH, a mi još nismo ni natječaj raspisali. Novci će propasti. Vratit će se u Bruxelles. Potrošit će ih Poljaci, potrošit će ih Rumunji, a ne mi", poručio je Gordan Lauc, voditelj Znanstvenog centra za personaliziranu brigu o zdravlju.

Spajanje pojedinih prijedloga, neodgovaranje na prigovore i uvođenje dodatnih kriterija nakon stručne evaluacije nisu europski standardi, poručuje Zadro. Rješenje vidi u novom natječaju Nacionalnog vijeća. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U kordinaciji s Nacionalnim vijećem i ostalima koji brinu o EU fondovima treba ponovno raspisati natječaj za znanstvene centre izvrsnosti u koji se mogu pojaviti svi i postojeće i novi i drugi. I onda treba provesti postupak u skladu s europskim standardima", rekao je Zadro. 

To je novo gubljenje vremena u trenutku kad je utakmica u drugom poluvremenu. Znanost je kao nogomet, odgovara Lauc.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pobjeđuju oni najbolji. Hrvatska reprezentacija u nogometu ne bi nikad pobijedila bez prvih 20 prvotimaca. Hrvatska znanost ne može uspjeti bez znanstvenih centara izvrsnosti", dodaje. 

Nogometašima su vrata Europe ovaj put zatvorena, za razliku od uglednih znanstvenika koji će kroz njih proći bez problema ako ovdje ostanu bez posla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo