Mogu upasti u kuću usred noći i skinuti vas do gola

5.11.2011.
20:11
VOYO logo

Javni ovršitelji počinju s radom 1. siječnja sljedeće godine, njihova lista ovlasti je tolika da su ih već prozvali šerifima. Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković prošli je tjedan, 24. listopada, u strogoj tajnosti imenovao prvih dvadeset javnih ovršitelja, a do kraja godine trebalo bi ih biti izabrano još 80, pa bi ih tako bilo stotinu u 65 gradova.

Brojni su političari i pravni stručnjaci lani skočili na noge kad se donosio Zakon o javnim ovršiteljima, koji je jedva prošao saborsku proceduru, jer je, kao rijetko koji akt, poslan i u treće čitanje. Međutim, na kraju je ipak donesen, unatoč brojnim manama, i takav stupa na snagu za nepuna dva mjeseca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Javni ovršitelj, prema zakonu, mora biti osoba dostojna te struke, besprijekorno čiste prošlosti i morala, no za njihove službenike ne piše da moraju biti besprijekorno čisti, što bi moglo otvoriti put kriminalnom podzemlju. Drugi je problem nadzor rada javnih ovršitelja. Sada ih nadziru samo općinski sudovi, a nakon toga stranka se može žaliti jedino Ustavnom sudu. I na kraju, pitanje je kako će posao zaživjeti s prvim danom sljedeće godine. Naime, pitanje je jesu li popunjena sva javnoovršiteljska mjesta, a sudovi od 1. siječnja 2012. prestaju provoditi ovrhe, pa bi moglo doći do vakuuma'', upozorava za Jutarnji list Ivica Crnić, bivši predsjednik Vrhovnog suda i bivši ministar pravosuđa, koji danas radi kao odvjetnik.

Upozorava i da javni ovršitelji za štetu jamče samo svojom imovinom te smatra kako bi i država, koja ih imenuje, trebala preuzeti rizik i jamčiti za nadoknadu štete koju eventualno naprave ovršitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo