MMF ŠOKIRAO DOMAĆE PODUZETNIKE: / Traže da se ugostitelji prekvalificiraju u građevinare, odbacili i njihov važan zahtjev

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Međunarodni monetarni fond je ustvrdio kako je u Hrvatskoj potrebno prekvalificirati ugostiteljske i turističke radnike u građevinare i radnike u zelenom gospodarstvu,

3.12.2020.
20:26
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Članovi Misije Međunarodnoga monetarnog fonda, predvođeni savjetnikom Srikantom Seshadrijem vodili su od 16. do 25. studenog virtualne razgovore s hrvatskom Vladom o tome kako "uravnotežiti kratkoročne prioritete ekonomske potpore u okolnostima novog vala zaraze i srednjoročne prioritete ponovne izgradnje fiskalnog prostora i povećanja produktivnosti i rasta kroz povećanje javnih investicija i razvoj zelenog gospodarstva". Prevedeno, razgovarali su o modalitetima bržeg oporavka domaćeg gospodarstva od posljedica koronakrize, no njihova izjava objavljena na stranicama Ministarstva financija se poslodavcima i poduzetnicima nije svidjela.

Neki od njih su, piše Jutarnji, ironično ustvrdili kako ne razumiju koji je bio cilj misije MMF-a, osim da Vladu potapšaju po ramenu. No, njihova reakcija ne čudi, jer je MMF ocijenio da mjere ekonomske politike treba prilagoditi razvoju krize i ustvrdio da je "u područjima s viškom kapaciteta kao što su turizam i ugostiteljstvo potrebno provoditi aktivno osposobljavanje i prekvalifikacije u područja kao što su zeleno gospodarstvo i građevinarstvo", a poručili su i da "u ovoj fazi daljnja smanjenja PDV-a nisu preporučljiva bez odgovarajućih kompenzacijskih mjera".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
VLADA NUDI OVA TRI RJEŠENJA ZA KRIZU: /

'Svi kojima su prihodi pali više od 70 posto kvalificiraju se'; Poduzetnik: 'Mogu reći da se bojim'

Image
VLADA NUDI OVA TRI RJEŠENJA ZA KRIZU: /

'Svi kojima su prihodi pali više od 70 posto kvalificiraju se'; Poduzetnik: 'Mogu reći da se bojim'

Nesigurna prognoza o padu BDP-a

Njihova, doduše nesigurna, prognoza kazuje kako će domaći BDP pasti između osam i deset posto. Priznaju kako "pronalaženje ravnoteže između kratkoročnih i srednjoročnih prioriteta predstavlja izazov". Savjetuju trajanje ekonomskih potpora sve dok se oporavak "čvrsto ne ukorijeni", te traže da donesene mjere "i dalje budu učinkovito usmjerene u održive sektore gospodarstva kako bi se smanjili trajni negativni učinci", a, prema njihovu mišljenju, treba osigurati i "potrebne resurse za potencijalno veće rashode za zdravstvo, posebno ako se epidemiološka situacija pogorša". Dodaju da je prioritete "potrebno balansirati sa srednjoročnim ciljevima ponovnog povećanja fiskalnog prostora u razdoblju prije uvođenja eura, ponovnog uravnoteženja proračuna, donošenja strukturnih reformi radi rješavanja pitanja zdravstva i mirovina, racionalizacije uloge države - poglavito boljim upravljanjem poduzećima u državnom vlasništvu, kao i poboljšanjem poslovne klime".

https://net.hr/video/kakvo-obestecenje-mogu-ocekivati-poduzetnici-ministar-tomislav-coric-ici-cemo-u-smjeru-kompenzacije-dijela-fiksnih-troskova/

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poticanje korupcije

Glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca, Damir Zorić, MMF-ov je prijedlog o prekvalifikaciji ugostitelja nazvao smislenim, ali "u nekim mirnijim vremenima". Ocijenio je njihov prijedlog "naprosto promašenim" i dodao da to "u najmanju ruku pokazuje duboko nerazumijevanje svih poduzetnika." Pojasnio je i kako su mnogi mali ugostitelji uložili znatna sredstva u svoje objekte, koji su sada zbog odluka Nacionalnog stožer civilne zaštite zatvoreni.

"Vidjeli smo koliko nam je ipak značio turizam i turistička sezona u doba najveće koronakrize, bez koje bismo dočekali još težu jesen nego što se najavljivalo. Stoga u HUP-u pozdravljamo promišljanje o dugoročnijim mjerama, u koje ulaze i razni oblici prekvalifikacija i dodatnog osposobljavanja, ali moramo svi biti svjesni situacije u kojoj se nalazimo, a to je stanje jedne duboke krize koja će se sve više produbljivati ne omogućimo li poslodavcima održavanje poslovne aktivnosti", tvrdi Zorić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vuk Vuković iz Udruge Glas poduzetnika, koja okuplja male poduzetnike i obrtnike, dijagnozu MMF-a ocijenio je razočaravajućom i birokratskom te ocijenio da njihove preporuke vode u "identičnom smjeru onoga što radi Vlada". Složio se sa Zorićem da ne razumiju kontekst i naglasio da "zelene investicije i građevinski radovi kada ih alocira država, obično završe u tvrtkama uvezenima s državom, što uvijek potiče korupciju".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo