'Blokirat ćemo granicu, nećemo dozvoliti da kamioni prođu'

"Bilo je 40 tisuća proizvođača mlijeka, a ostalo nas je 11 tisuća. Da sa svakog gospodarstva dođe po jedan čovjek, bit će nas dovoljno.

23.10.2012.
16:29
VOYO logo

Proizvođači mlijeka na području Osječko-baranjske županije u utorak su na polje izlili više od 80 tisuća litara mlijeka. Riječ je o mlijeku koje nije isporučeno tijekom ponedjeljka i koje na farmama nisu uspjeli podijeliti.

"Velika količina prolivenog mlijeka je dokaz kako nisu točni navodi ministra Tihomira Jakovine, koji je izjavio da je tijekom ponedjeljka samo 10 posto mljekara odbilo isporučiti mlijeko prerađivačima. Proliveno je više od 80 tisuća litara, ukupno 11 cisterni mlijeka", kaže za Danas.hr Antun Laslo, predsjednik Stožera za obranu cijene mlijeka u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U odnosu na jučer, danas još veće količine mlijeka neće stići do prerađivača. Od jutros mlijeko ne isporučuju ni neki mljekari iz dalmatinskih županija, okupljeni oko udruge Mliko, te većina istarskih proizvođača mlijeka okupljenih u udrugu Mlikarica.

Na račune 'sjeli' zaostali poticaji

Laslo poručuje da neće odustati sve dok se otkupna cijena mlijeka ne poveća na 4,05 kuna po litri. Za sada nema naznaka da bi se problem mogao riješiti, a jedina novost je, kaže Laslo, što su na račune mljekara tijekom ponedjeljka i utorka "sjele" rate poticaja koje su trebale biti davno isplaćene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukoliko ne bude pomaka u pregovorima, mljekari će u četvrtak započeti s blokadom graničnih prijelaza prema BiH i Mađarskoj, iz kojih se, kaže Laslo, najviše mlijeka uveze.

"Bilo je 40 tisuća proizvođača mlijeka, a ostalo nas je 11 tisuća. Da sa svakog gospodarstva dođe po jedan čovjek, bit će nas dovoljno. Blokirat ćemo granicu, leći ćemo na cestu i nećemo dozvoliti da kamioni prođu. Nećemo dozvoliti da se uveze niti decilitar mlijeka", zaprijetio je Laslo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Jakovina obećao je pomoć novim zakonom o poljoprivrednim poticajima, ali bez korekcije otkupne cijene mlijeka.

Dukat: Uvozit ćemo još više mlijeka

O prerađivača mlijeka se za sada oglasio jedino Dukat. Poručili su da će se zbog najavljene obustave isporuke miljeka još više uvoziti jeftinije konzumno mlijeko i mliječne proizvode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Laslo tvrdi da su iz te tvrtke "vodeći ljudi" kontaktirali članove Stožera za obranu cijene mlijeka u Hrvatskoj. Je li dogovoren sastanak proizvođača i prerađivača mlijeka, nije poznato.

Član našeg Stručnog timaStjepan Bilić ocjenjuje da je u cijeloj priči najveći krivac država koja još nema jasan cilj kada je u pitanju poljoprivreda, posebno što se tiče govedarstva (proizvodnja mesa i mlijeka) koje je objektivno najkompliciranije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dijelili se 'sitni' novci i obećanja

"Problem je nastao na modernim farmama čija se gradnja financirala kreditima, pa sad vlasnici uz tekuće troškove ne mogu vraćati kredite. Uz to, u Hrvatskoj je nastavljen trend niskih cijena mlijeka, koji je prošle godine bio prisutan i na europskom tržištu, ali je sada tamo napušten. Cijena mlijeka u Europi sad se kreće oko 2,60 do 2,70 kuna po litri", kaže naš sugovornik.

Bilić upozorava da se opet ništa neće učiniti ako se problem relativizira, a što je to bio slučaj do sada. Podsjeća na lošu praksu bivšeg ministra poljoprivrede Petra Čobankovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad su u pitanju problemi u poljoprivredi godinama nisu rješavani, već su se dijelili 'sitni' novci i krediti. Ljudi su dobivali signale da će tako ići dalje, no s obzirom na gospodarsku krizu to nije moguće", kaže Bilić, ističući da, osim rušenja cijene mlijeka, farmerima na ruku ne ide ni činjenica da su zbog velike suše podignute cijene stočne hrane, a što je dodatno poskupjelo proizvodnju mlijeka.

Ukoliko se problem bude rješavao kroz cijenu mlijeka, hrvatske proizvođače ne čeka dobra budućnost, ocjenjuje stručnjak za poljoprivredu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moramo imati konkurentne proizvođače, jer EU ima viška mlijeka. Ako se ne prilagodimo, naši proizvođači će propasti", zaključuje Bilić.

Umjesto više cijene - nude 'mliječni paket'

Za srijedu je najavljena sjednica Savjeta za praćenje stanje u mljekarskom sektoru na kojoj će, prema najavama iz Ministarstva, biti prezentiran "mliječni paket", dokument kojim bi se uredili svi odnosi između proizvođača i prerađivača, uključujući i cijenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok se Hrvatskom širi još jedna "seljačka buna", iz ministarstva Tihomira Jakovine poručuju da potrošači ne trebaju biti zabrinuti, jer, uvjereni su, neće doći do nestanka mlijeka na policama trgovina, niti do bilo kakvih poremećaja na tržištu.

Naljutio vas je neki potez Vlade? Niste sigurni kako će se novi zakon odraziti na vašu budućnost? Muče li vas komunalna poduzeća neopravdano visokim računima ili lošom uslugom? Imate neki drugi problem o kojem želite mišljenje nekog od članova našeg Stručnog tima? Pišite nam na strucnitim@portal.net.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo