Mladiću uveli elektrodu u mozak i vratili ga u život!

Osamnaestogodišnji Splićanin Josip Kokeza dva je mjeseca bespomoćno ležao u splitskoj bolnici, u vegetativnom stanju. U studenom 2010.

30.4.2011.
11:54
VOYO logo

Josip Kokeza je pet mjeseci bio prikovan za krevet, a danas je samostalan, normalno se kreće, čak i trči, a njegov fizički izgled ni na koji način ne odaje dramatičnu borbu za život koja je iza njega.

Naime, Josipov slučaj preuzeli su liječnici iz zagrebačke KB Dubrava, otkriva Večernji list, i iz vegetativnog stanja vratili ga u život uz pomoć neurosimulatora. Zahvat je izveo neurokirurg prof. dr. Darko Chudy, koji je Josipu uveo elektrodu u tzv. parafascikularnu jezgru u talamusu, dio mozga koji je odgovoran za buđenje kore mozga i svijesti. Inače, vegetativno stanje se razlikuje od kome po tome što bolesnici drže otvorene oči i naizgled su svjesni okoline, ali to je tek površan dojam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vegetativno stanje definira se i kao "lažno budno stanje". Takvo stanje može potrajati godinama i bolesnici se vrlo rijetko spontano oporavljaju", objasnio je za list prof. Vedran Deletis, neurolog i neurofiziolog koji je dugo radio u SAD-u, a danas je profesor na Medicinskom fakultetu u Splitu.

Priznao je i da je bio skeptičan kad je riječ o Josipovu oporavku. No, obavio je testiranje aparatima koje je donio iz SAD-a, a potporu zaz zahvat je dobio i od ravnatelja KB Dubrava prof. Milana Kujundžića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo