zabrinjavajući podaci / Mladi u Hrvatskoj u vrhu po pušenju cigareta, trave i opijanju, ali među najčednijima

Hrvatski tinejdžeri u vrhu su među 42. zemlje po pušenju cigareta i marihuane te prekomjernom opijanju

15.3.2016.
19:15
VOYO logo

Istraživanje provedeno na gotovo šest tisuća učenika govori da gotovo svaki treći 15-godišnjak svoje zdravlje ocjenuje lošim. Razlozi su prehrana i manjak fizičke aktivnosti, iako smo među deset najaktivnijih.

Petnaestogodišnjacima se preporuča svakodnevna rekreacija od najmanje sat vremena. Normu ispunjava tek svaki četvrti učenik i osma učenica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prehrana je sve lošija i lošija. Primarno govorim o djevojčicama ili djevojkama koje imaju percepciju svog tijela da su prebucmaste i stavljaju se na dijetu, a ta dijeta uključuje nedoručkovanje i nekonzumiranje voća", rekla je Sanja Musić Milanović, voditeljica Odjela za promicanje zdravlja HZJZ-a.

Brojnim akcijama Hrvatski zavod za javno zdravstvo pokušava stati na kraj pretilosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najveći je udio i djevojčica i dječaka u dobi od 11 godina, oko 30-ak posto. I onda on počne padati u svakoj sljedećoj dobnoj kategoriji", dodala je Musić Milanović. 

Čak 48 posto učenika ne doručkuje svaki dan, a najbitniji obrok u danu preskače 56 posto djevojka. S konzumiranjem voća brojke su još i gore. Čak 75 posto učenika i 71 posto učenica ne jede voće svaki dan, ali zato piju i puše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 42 zemlje Hrvatska je treća po broju učenika koji puše jednom tjedno i redovito se opijaju. Zabrinjava i podatak da se u četiri godine udvostručio broj zlostavljanih djevojaka.

Posljednih godina smanjuje se spolna aktivnost 15-godišnjaka. Od Hrvata čedniji su jedino mladi Armenci, ali zabrinjava podatak da čak 47 posto učenika ne koristi zaštitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo